понеділок, 26 січня 2015 р.

29 січня Дніпропетровськ вшанує Героїв Крут і не тільки (АНОНС)


29 січня патріоти Січеслава (Дніпропетровська) влаштують марш центром міста - в пам'ять Героїв Крут, Героїв сучасних подій на сході України і річниці "захоплення" Дніпропетровської ОДА минулого року (26 січня 2014-го).

Акція розпочнеться о 18:00 біля Історичного музею ім. Д. Яворницького і закінчиться на Європейській площі. 

Організатори радять тепло вдягатися, брати з собою національну символіку та друзів.

Історична довідка: 

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути. 300 київських студентів протягом 5 годин захищали підступи до Києва від 4-тисячної більшовицької армії Михайла Муравйова. Всі триста, що загинули у нерівному бою, поховані на Аскольдовій могилі.

Уривок з опису бою:"Коли близько 17 години зібралися усі українські підрозділи, з'ясувалося, що не вистачає однієї чоти студентів, що стояла найближче до станції: у сум'ятті бою в полон потрапив розвідувальний звід (близько 30 осіб). Відступаючи у сутінках, студенти втратили орієнтир та вийшли прямо на станцію Крути, вже зайняту червоногвардійцями. Один із більшовицьких командирів Єгор Попов втратив рівновагу, коли дізнався, що втрати становили не менше 300 осіб. Щоби якось їх компенсувати, він наказав ліквідувати полонених. За свідченнями очевидців, з 27-ми студентів спочатку знущалися, а потім розстріляли. Учень 7-го класу Григорій Піпський зі Старосамбірщини перед розстрілом перший почав співати «Ще не вмерла Україна», і решта студентів підтримали спів."

Так зване захоплення Дніпропетровської ОДА сталося у розпалі Революції Гідності - 26 січня 2014 року. Патріотичні сили міста насправді не планували заволодіти державною установою, але про це були розповсюджені чутки. Внаслідок трагічних подій, коли за наказом злочинної влади на активістів нацькували озброєних тітушок, наш побратим Ярослав Синиця опинився у лікарні з черепно-мозковою травмою. 

37 інших активістів (а інколи звичайних містян) - з метою залякування було затримано на 2 місяці у СІЗО.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ