середу, 13 листопада 2013 р.

Сирія: оперативний підсумок за останній тиждень з 28 жовтня по 3 листопада 2013

Наприкінці жовтня сирійська армія почала новий етап наступальних операцій . При цьому , на відміну від подій останніх двох місяців , активні спецоперації проводяться навіть там , де урядові війська перебувають у складному і дуже складному становищі - в провінціях Ідлеб , Дераа , Ракка , Алеппо.
У провінції Ідлеб , не дивлячись на втрату контролю над районом Джебель аль - Арбаїн , війська постійно проводять рейди і зачистки сковуючи активними діями великі сили бандформувань . У Дераа йде військовослужбовці втримали зайняті минулого тижня позиції і почали зачистку селища Атман . У провінції Ракка авіація успішно бомбардує ключові об'єкти радикальних ісламістів , а в провінції Алеппо витісняє бойовиків з південних передмість адміністративного центру .
У довгостроковій перспективі безперспективна ситуація вимальовується для " Сирійської вільної армії " ( ССА ) та інших подібних полусветскіх " опозиційних " формувань . ССА ще пізно скидати з рахунків , у ряді регіонів її позиції досить сильні, а бандгрупи отримують зброю і поповнюються новобранцями . Але варто відзначити дуже важливий момент - в останні місяці у ССА немає значимих оперативно- тактичних досягнень .
Якщо коротко , то можна сказати , що в сирійському конфлікті у всіх сторін є свої досягнення - армія б'ет як " повстанців " ( ССА ) , так і ісламістів , радикальні ісламісти ( ІДІЛ ) з великим захопленням б'ють " повстанців " , курди успішно б'ють ІДІЛ . І тільки ССА в масштабах країни нікого не б'є , а частіше буває бита.



Найбільш яскраво цей процес проглядається в провінції Алеппо , де на північ від адміністративного центру складається ісламістський анклав , а на південь веде наступ армія . А між ними знаходяться бандгрупи ССА , все частіше вимушені підтримувати операції " Ісламської держави Іраку і Леванту " ( ІДІЛ ) і відмовлятися від своїх інтересів . У такій ситуації активно йде процес розмивання формувань ССА , який ще недавно спостерігався в Ракка .
Дамаск
Бойові дії в провінції Дамаск показують , що сирійська армія навчилася справлятися з постійною і на перший погляд хаотичною бойової активністю бойовиків , коли їх пригнічують в одному місці , а вони проводять атаки в іншому. Наприкінці жовтня у всіх основних зонах кофлікт ситуація загалом складалася на користь урядових військ.
Бандгрупи ССА ще намагалися атакувати КПП Нур і повернути собі фабрику " Тамека " , захоплену і втрачену на близько тижня тому. Шалені атаки на в Млехе і на фабрику були зроблені в понеділок , 28 жовтня, і в четвер , 31- го . У другій тижні активність бандитів у даному районі пішла на спад.
Армія , не дивлячись на постійні контратаки , змогла утримати основні напрямки , звільнені за останній місяць. У Східній Гуті - Шебаа і Хтейтет ат- туркмани , в Західній кордон умовного фронту на захід від Аль- Бувейда . Підрозділи гвардії і спецназу увійшли на територію сусідніх Худжейри і Сбейни і почали їх одночасну і планомірну зачистку .
Бойовики теж активізувалися на Півдні Дамаска. З п'ятниці , 1 листопада , бойові дії в районі Худжейра - Сбейна стали найактивнішими в регіоні. 1-3 листопада активні перестрілки йшли в таборі Ярмук , районі Хаджар аль - Асвад , в Худжейра , Сбейна , АССА , модам і далі на південь до Хан аль - Ших .
З Хан аль - Ших бойовики 31 жовтня спробували організувати атаку , щоб відвернути частину підрозділів від блокованих районів у південних передмістях Дамаска. Атака збула відбита і на наступний день армія вже переслідувала бандитів на околицях цього селища .
Поки армія веде зачистку Худжейра і Сбейна на півночі бойовики почуваються більш упевнено. Наприкінці тижня "Армія Ісламу" провела десь в районі Каламун " парад" за участю бронетехніки і пікапів , з встановленими зенітними знаряддями і кулеметами. Командування " армії " явно прагне бути схожим на даний регулярне бойове формування - всі танки і БМП пофарбовані в забарвлення камуфляжу , а пікапи чомусь в білий колір.
Весь " парад" полягав у проїзді " парадної колони " по гравійної дорозі десь в провінції Дамаск . Проїзд танків , БМП і " тачанок " фіксувався на камеру і , ймовірно , призначений насамперед для демонстрації своєї боєздатності "режиму Асада " .







Що стосується самого Дамаска , то по всій видимості готується чергова велика зачистка району Кабун . Наприкінці тижня щільність бойової активності тут почала різко зростати.
Алеппо
Тиждень почався з різкої активізації бандгрупп ісламістів і ССА на заході і північному заході від Алеппо. Бойовики атакували військових в Аль- Рашідін , Аль- Лерамун і в північно -західних передмістях. У цей же день ( 28 жовтня) ісламісти з " Ісламської держави Іраку і Леванту " ( ІГІЛ ) захопили маленьке курдське село Джалболь , що стоїть що називається " на відшибі " від основної частини курдського анклаву в долині Афрін .
Вже у вівторок , 29 жовтня, урядові війська організували переслідування бандгрупп у всіх південно -західних і північно -західних передмістях Алеппо - в Мансура , Хан аль - Ассаль , Анадан , Хрейтан та ряді інших .
Одночасно у вівторок різко активізувалися війська в місті Ас- Сфіра , зачистка якого почалася трохи менше місяця тому . Артилерія і ВПС завдали масованих ударів по вогневих точках бандгрупп та армія почала витісняти бандитів з населеного пункту. Через три дні активних вуличних боїв (1 листопада ) і постійних авіаударів місто Ас- Сфіра був майже повністю звільнений .
Звільнення сфіру - це одне з найбільших подій після звільнення сирійською армією Ель- Кусейра в провінції Хомс влітку цього року. Великий населений пункт був узятий під контроль військами і утримується ними до цих пір . Правда офіційні джерела поспішили оголосити про звільнення сфіру - її північні окраїни (хоча їх можна назвати і передмістями) ще були зайняті бойовиками.
2 листопада північна частина сфіру - селище Аль -Азізія теж був звільнений. Тепер бої йдуть на північ від міста і в сусідньому селищі Тель - Аран .
Дії " Ісламської держави Іраку і Леванту " ( ІДІЛ )
Бойовики ІДІЛ в ряді випадків фактично використовують формування ССА і помірних ісламістів. Воюючи спільно з ними на південь від Алеппо , в самому Алеппо і на північ від нього ІДІЛ оголошує "поганими" то один , то інший " батальйон " ССА і планомірно знищує їх.
30 жовтня о північно -східних районах Алеппо йшли бої ІДІЛ з бойовиками " бригади Аль- Харамейн " . Ісламісти розгромили штаб "Аль - Харамейн " і захопили їх склад із зерном . 3 листопада на захід від Алеппо і в районі хана джихадісти вели бої відразу з двома формуваннями "Аль - Харамейн " і " Шухада Бадер " . Остання зазнала серйозних втрат .
У містах Аль- Баб і Ракка місцеві жителі повідомили про своєрідну паспортизацію , проведеної ісламістами. Бойовики ІДІЛ почали забирати у людей сирійські паспорти і запрошувати їх отримати паспорти , видані " Ісламським державою Іраку і Леванту " .
Ідлеб
У провінції Ідлеб армія втримала активність бойовиків в районі Джебель аль - Арбаїн в певних рамках . Відбиті дві великих атаки бандгрупп на аеродром Абу ад- Духур . 30-31 жовтня проведено зачистку в Аріх .

Хомс
28 жовтня сирійська армія звільнила великий християнський селище Садад на схід від траси Дамаск - Хомс. Селище було захоплене тиждень тому тієї ж угрупованням ісламістів , які раніше захоплювали християнський селище Маалула в провінції Дамаск .
Бойовики хотіли перетворити Садад в один з центрів " наступу на Каламун " , але були змушені відступити на схід . 2 листопада армія звільнила райони Джебель аль - Махдаін і Телль аль - Нахдаль недалекий від п. Садад . 2-3 жовтня йшли активні бої в районі селища Махін .
Дераа
У провінції Дераа залишаються всі зони бойових дій , які були активні минулого тижня. 31 жовтня армійські підрозділи знову спробували організувати спецоперацію на південь від Дераа і почала зачистку селища Атман за підтримки бойової авіації.
Дейр -ез - Зор
Бої за район Аль- Рушді (Аль - Рашидія ) протягом тижня поступово були зведені до позиційних . При цьому 30 жовтня тут був убитий великий польовий командир " Джебхат ан- Нусра " . Днем раніше , 29- го , бойовики ІГІЛ захопили село Аш- Шметія в західній частині провінції , спалили будинки і викрали більше 70 місцевих жителів.
Хасака
Наступ курдських загонів " Комітетів народної оборони " ( YPG ) , прочитуване в провінції Хасака минулого тижня на іракському кордоні (звільнення Ярубіі ) , продовжилося в районі Рас аль - Айна . 2-3 листопада YPG звільнили від бойовиків ІГІЛ не менше 8 селищ. Більше 25 км . кордону на захід від Рас аль - Айна тепер перебуває під контролем курдів.


джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ