четвер, 29 січня 2015 р.

Січеславці побачили "Холодний Яр"

У Січеслав привезли документальну короткометражку про Холодний Яр за мотивами одноіменного роману Юрія Горліс-Горського. Стрічку презентували окремо студентам, військовим, журналістам, вчителям історії та всім бажаючим.

«Тема Холодного Яру - об’єднавча для України. Холодноярська організація існувала декілька років. Це була системна, організована боротьба. Вони на своїй території боролися за Незалежну Україну,» - пояснив актуальність теми фільму  один з членів робочої команди, кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко.
Документалка розповідає про героїчну боротьбу українців з більшовиками у 20-х роках минулого століття на Черкащині, утворення славетної Холодноярскої Республіки і довготривалої та складної операції КГБ з її знищення.
«Висновок такий, що все в цій країні вирішує громада. Це те, чим ми вирізняємось від росіян. Горизонтальна модель,» - підвела підсумки стрічки ініціаторка проекту, директорка громадської організації «Не будь байдужим!»(НББ) Оксана Левкова.

Завдяки НББ свого часу світ побачили відеоуроки для школярів про Конотопську битву, диски «Карпатська Україна», книжечка про Мазепу тощо.  Організація безкоштовно надає свій продукт прогресивним вчителям з різних міст України.
«Зараз тривають дуже запеклі переговори з телеканалами, які роздумують, чи їм це потрібно. Чи їм потрібно гратися в патріотичність, - повідомила Оксана Левкова. -  Йдуть переговори, є ускладнення, наприклад, їм не подобається, що це 25 хвилин. Вони якщо приймають, то тільки по годині. Або їм не подобається те, що там (у фільмі – прим. ред.), на їхню думку, надто радикальні речі».
За її словами, на створення 25-хвилинного фільму було витрачено 30 000 грн. Головний спонсор  за Януковича зазнавав значного тиску від влади, тож частину грошей збирали зі звичайних громадян, які давали від 5 до 1000 гривень. Уся  команда працювала «за бутерброди».
Покази фільму «Холодний Яр» вже пройшли в багатьох містах, в тому числі і на Донбасі. Про отамана Чучупаку і Чорного Ворона тепер знають жителі Краматорська та Слов’янська.

«Зараз, до кого не приходиш, всі кажуть: «Всі гроші на АТО. Пропаганда і культура почекають». Вони не бачать причинно-наслідкового зв’язку між культурою і зростанням сепаратизму», - зазначила Оксана Левкова.

Міла Мороз

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ