понеділок, 25 березня 2013 р.

Маніфест тверезості (особисте)

Нещодавно побачив у новинах  репортаж про рідний Дніпропетровськ, де пристаркуватий алкоголік вбив свою молоду дружину, пошматував її тіло і викинув у вікно.
Дивлюся і думаю, «а коли скажуть заповітні слова» і от кажуть, що нападник сильно пиячив…
Знову ця неминуча випадковість.
Аж розлютився. Скільки ще треба трагедій, щоб зрозуміти, що алкоголь - це зло? А безпечних норм вживання - просто не існує. Ніхто не знає де закінчується межа безпечного вживання і починається небезпечне.
Якщо побачиш якийсь безглуздий кривавий жах у новинах, то знай, зараз розкажуть, що перед цим хлопці випивали або це вчинив затятий пияка або водій був напідпитку.
От і маємо. Де алкоголь, там і лихо, там вбивства, зґвалтування і сльози.
Так, звичайно, тебе це обходить. Ти ж нормально і культурно вживаєш на свята.
І інші, хто вживає, теж вважають себе нормальні людьми, просто у них трохи інша норма. І от ти ідеш з дружиною по проспекту додому, а на зустріч компанія п’яних розхристаних пацанів, яким абсолютно не потрібен привід або ти просто намагався перейти вулицю по зебрі, а за кермом «лексуса» був трішки підпитий водій або алкоголь став причиною невиліковної хвороби твоєї дитини.
Це «або» можна продовжувати нескінченно.
Питання криється не в покаранні злочинців і боротьбі з наслідками дії алкоголю. Питання є в упередженні цього зла!
Ти можеш відчути полегшення від того, що когось там закрили у в’язницю, але хто поверне вбиту, спалену живцем доньку матері? Яка тобі буде втіха від того, що ти був правий, переходячи вулицю по зебрі, коли ти вже мрець? Одне питання що тобі плювати не себе, коли ти почав пиячити, інше що, ти вже наплював на багато речей і людей в своєму житті і продовжуєш завдавати їм шкоду.
Кожен з нас має свідомий вибір вживати алкоголь або ні.
Цей пост, є одним із багатьох, які промайнуть сьогодні на твоєму моніторі. Ти його можеш навіть не помітити. Помітити але не звернути увагу. Прочитати але не зробити ніяких висновків.
Думаєш, що алкогольна небезпека це те, що відбувається десь, та не с тобою? Ти просто приховуєш це для себе. Ти просто не хочеш про це думати. Ти спеціально забув про це. Так легше жити.
Пропоную цю тему зробити трошки особистою. Згадай негативні наслідки дій алкоголю в твоєму житті.
Я подам приклад, буду першим.
Дивно, але з дією алкоголю в моєму житті пов’язано багато історій зі словом «вперше».
Вперше я побачив свого батька п’яним. Коли він був увесь брудний намагався підвестися у коридорі, прийшло усвідомлення того, що він не той ідеальний тато, яким бачиш свого батька у семирічному віці, а звичайний мужик на двох ногах, який не дуже відрізняється від багатьох інших.
Вперше я побачив смерть. Коли підійшовши до місця злочину побачив свого приятеля вже збліднілим і у калюжі крові. Поряд нікого з моїх друзів не було, були тільки так звані, випадкові перехожі, багато байдужих перехожих. Трапилась бійка. У когось був ніж, який влучив у артерію на нозі хлопця. І всі були на стільки п’яними, що ніхто не усвідомив, що трапилося. Ніхто не подумав накласти на ногу джгут. А коли пролунало «менти» - всі розбіглися. Хлопець просто стік кров’ю, йому було сімнадцять. Вибач Костя…
Вперше я побачив як мій батько вдарив мою матір. Мені було десь 20 років. Спочатку була довга сварка з приводу постійного пияцтва батька. Знаючи, що моє втручання нічого не змінить я навіть не виходив зі своєї кімнати. Коли вийшов і побачив, те що побачив, відбулося ще одне «вперше».
Вперше я підняв руку на батька. Відбулася бійка. Збиті кулаки. Подряпини по всьому тілу. Подрана одежа. Поламані меблі. Поламані ребра.
Вперше в своєму житті, ти зараз ризикуєш зробити висновок, що алкоголь - це небезпека в твоєму житті. Тобі і твоїм близьким. Алкоголь тобі не потрібен і ти зможеш жити абсолютно нормально і без нього.
Просто згадай про своє «вперше», пов’язане з алкоголем. Нехай ця боротьба стане для тебе особистим.
Всім гарного дня.

Ж.К.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ