неділю, 27 травня 2012 р.

Сакральність українського прапора

На цю статтю мене надихнув спір, який виник у нас на блозі після маршу героїв. І людина, яка не знаючи своєї історії,  почала  ображати хлопців за їх начебто необізнаність в справі.
Стаття несе в собі культурно - оглядовий характер і не претендує на історизм, це більш філософічно-спрямований, штовхаючий  на роздуми опис.
На сьогодній офіційно  прапор України синьо-жовтий. І  хтось його трактує як синє небо та жовті поля.

Мало хто знає, що... на початку 20 ст. У Галичині  Українські січові стрільці прийняли  жовто-блакитний прапор. Прапор вивішували на всіляких народних зборах з нагоди відзначення національних свят. У березні 1918 р. Центральна рада затвердила жовто-блакитний прапор, як символ українського народу, Української Республіки. Ініціатором був М.Грушевський. Після перевороту, вчиненого гетьманом П.Скоропадським, прапор з блакитно-жовтого був змінений на синьо-жовтий і таким уже й залишився.

В жовто-синій прапор наші пращури вкладали   більш сакральне значення  кольорів, ніж прийнято вважати сьогодні.

В них  був великий світоглядний аспект, вони вірили в природу, космос та потойбічні  можливості як людей, так і звірів. Кольори були для наших предків священними, тож в їх виборі   вони завжди обгрунтовували свої дії та погляди.

Жовтий для них був символом сонця - яке на дихає своїми променями нашу природу на життя. Це вогонь, який рветься вгору. Це дух.

Блакитний для них був символом води - яка наповнює наше життя та тіло. Це вода, яка  тече горизонтально. Це матерія.

Коли ці два кольори  перетинаються -  вони утворюють зелений колір. Колір природи - біосфери, колір життя. Вода і вогонь  - симбіоз, який дає нам можливість жити. Дух в поєднанні з  матерією народжує дитину - життя.









Якщо взяти ці кольори окремо - це смерть. Вони в такому випадку перетворюються на деструктив, а не творіння.  Якщо не буде сонця, якщо не буде води -  що  з нами станеться ?

 Наші попередники все це розуміли і в своєму сакральному світогляді створили Жовто - Блакитне поєднання, яке надавало життя українцям!

Наш прапор -  це конституція двох початків: жовтий (вогонь) -  чоловічого і блакитний (вода) -  жіночого. Дві смуги геометрично однакові, і ніхто ні над ким не домінує. В той же час при перетині вони утворюють дитину.

Трьохвимірний святогляд наших предків в кольорах та в космосі -  Правь, Явь, Навь  - настільки глибокі речі, що наш розум не завжди сьогодні може це зрозуміти.

За часів УНР ми мали жовто-блакитний стяг (жовтий колір вгорі, блакитний (синій) внизу).  В  ХХ ст. вороги змінили суть нашого прапору і  перевернули все до гори дригом. Для того, щоб весь той символізм, який був закладений в наші кольори, ніколи не зміг підняти на ноги українську націю.

Синє небо, говорите ви мені? Навіть якщо вкладати у прапор сенс неба та жита, запитайте себе: що  буде вище, як ви будете летіти за атмосферу, Сонце чи небо? Наші предки бачили картину глобально-планетарно, а не вузько, як це прийнято сьогодні. Будьте розумними, вивчайте історію та культуру наших пращурів.

Келебрант Доминатор



6 коментарів:

  1. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2844678924117&set=a.2824738065608.151435.1473695811&type=1&theater Жовтий колір завжди означав сонце, а синій воду. Тобто, жовто-блакитний це сонце НАД водою. Що означає верховенство Духу НАД Метерією. Символічно, що наприклад полум"я свічки зверху має жовтий колір,а знизу Блакитний. Хитрожопі превернули наш прапор, намагаючись загасити Українське Сонце, під водою матеріалізму. А для овочів вигадали дурнувату казочку про поля пшениці і синє небо. Подумайте самі, чи часто поле буває стигложовтим?(тиждень перед жнивами), а небо голубим ? (вночі взагалі ЧОРНЕ,а часто прсто захмарене)...

    ВідповістиВидалити
  2. ЯК буде виглядати ( золотий )жовтий тризуб на жовтому полі прапора

    ВідповістиВидалити
  3. "Після перевороту, вчиненого гетьманом П.Скоропадським, прапор з блакитно-жовтого був змінений на синьо-жовтий і таким уже й залишився."

    Я не дуже знаюсь на прапорознавстві, але десь тут помилочка...)

    ВідповістиВидалити
  4. Чорний Ворон21 липня 2013 р. о 17:59

    Потрібно повернутися до коренів наших, виправити всі помилки, в тому числі і навмисні.

    ВідповістиВидалити
  5. Шановні мої українці! Не дай Бог побачити нам колись таким жовтим Небо! Це небо ядерного вибуху-таким його побачили японці перед тим як вони розсипались на попіл! Я волію бачити Сонце тільки таким як бачу зараз на чистому блакитному небі. Це колір свободи.
    А спор про розташування кольорів розрахований на недалеких людей-це робота богообраних.

    ВідповістиВидалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ