пʼятницю, 18 травня 2012 р.

Сенс короткометражки "Бег" втік від глядача


В Дніпропетровську показали "Бег" - гучно розрекламовану короткометражку про місцеву знаменитість Сашу, що в старому пальто і з палицею бігає по дорогах міста між машинами  більше 10 років.
Половина жителів міста (принаймні, Лівого берега)  хоча б раз бачила чоловіка, вважаючи за бомжа, або ненормального або ненормального бомжа - кому як зручніше. Завдяки  авторам фільму "Бег" ми дізналися, що його звати Саша і він має дім. Більше суті, на жаль, не почули і не побачили.

На вчорашньому показі  був аншлаг  - заповнені проходи, неначе презентували фільм Гая Річчі:)  Люди прийшли з  почуттям інформаційного голоду -  такі фільми знімають не так часто, цікаво, що ж за життя в того чоловіка, про який "хрест" натякали автори, коли запрошували на показ  і найголовніше: ЧОМУ ВІН БІЖИТЬ?

Зустріч тривала не більше 20 хвилин. Спочатку 3-хвилинний рекламний ролик, який вже був на  "Якщо не ти, то хто?" двічі. Потім - той багатообіцяний 7-хвилинний фільм, після показу якого публіка не одразу зрозуміла: а що, потрібно аплодувати?

Ми побачили метафоричне зображення болю та бездіяльності головного героя у вигляді якихось клапанів та медичної техніки. Побачили, як він бігає по Воронцова і новому мосту - вперед, назад, повільно, швидше.  Десь на початку були сказані слова про "Жить или существовать?". І все, темрява. А далі  звучить кеп у вустах одного з реалізаторів ідеї: "Я вижу, у многих в глазах остались вопросы".

Так, залишились! Всі, з якими  ми прийшли, так і залишились. Крім того, що ми тепер знаємо (не з фільму, а зі слів організаторів), що чоловіка звати Саша, він певний час був паралізований через хворобу і не зміг врятувати свою матір. Тепер він "несе свій хрест". Логічно запитати: якщо не міг врятувати, не тому, що не схотів- запив-пішов з дому, а тому що реально не міг, хіба це провина?

 Нам пообіціяли, що восени покажуть документальний фільм про Сашу на півтори години. А чи  не можна було показати промо-короткометражку в мережі, а потім запросити на нормальне кіно?

Вийшло, що фільм очікувати треба ще мінімум 4 місяці, вчора ми дивилися (в проходах, в духоті, один в одного на головах) промо-короткометражку цього фільму,а в мережі виставляли промо-промо:)

Схоже, хтось біжить  від відповідей на запитання. Шкода, тому що наступного разу від них можуть втікти глядачі.

Онука Чучупаки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ