суботу, 9 листопада 2013 р.

"Справжнє минуле" - археологія поруч

Сьогодні в арт - центрі "Квартира" відбулося відкриття  археологіченої виставки-презентації “Настоящее прошлое”. Кореспонденти "Якщо?"  відвідали цей захід. Для тих хто не був в арт - центрі, запевняємо: варто сходити туди хоч раз. Гарний інтер'єр  - не єдине що ми зустріли з перших кроків в арт-центрі.
На третьому поверсі три невеликих зали з археологічними експонатами та, здебільшого, фото з місць розкопок, проведених групою дітей-добровольців влітку 2013 року. 

Перша зала - це фотографії з розкопок. Здивувало те, що фото були не підписані. На питання 
-"Чому так?" - організатори відповіли  - "Коли археолог знаходить артефакт -  він же не підписаний))" 



Друга зала присвячена побуту археологічної експедиції, там є лопата, міліметровка, замальовки і все те,що потрібно сучасному археологу.

Роботи дітей гуртка юного археолога "Клуб Активного Досуга"
Третя зала і є саме експозиція знахідок. В більшості вони представлені репликами (копіями артефактів) з музею  Яворницького, але є і артефакти з цьогорічних розкопок  античного міста Німфеї.

Німфей — античне місто, яке розташовувалось на північ від сучасного селища Ельтиген (Героївка), та на 17 км на південь від Пантікапея. Було засновано в 580—560 рр. до н. е. греками, вихідцями з о. Самос. Про це місто згадують Есхіл, Скилак, Пліній, Птолемей. Страбон називає Німфей містом з чудовою гаванню. 
Місто займало площу близько 9 га. На півночі, заході та півдні від городища — некрополь. На захід від городища розташована т. зв. «Аллея склепів». Місту певний час вдавався зберігати незалежність від Пантікапея, воно входило до Афінського морського союзу, тут був дислокований військовий гарнізон афінян, місто карбувало власну монету, але згодом таки було підкорене Пантікапеєм (ймовірно, за часів боспорського царя Сатира I, який правив у 433—390 рр. до н. е.).
Це унікальна археологічна пам'ятка, де на невеликій території сконцентровані найрізноманітніші за своїм призначенням і роллю античні споруди: городище, його некрополь, хора зі системою транспортних і гідротехнічних комунікацій, поселеннями та садибами.
Городище Німфея займає плато на березі Керченської протоки (в давнину Боспору Кімерійського), на захід від якого розташовані кургани та ґрунтовий некрополь. Розвідана територія - близько 9 га, але значна частина античного міста нині затоплена морем або занесена пісками пляжу, утвореного на його території.

А саме з усадьби Гелона дідуся відомого оратора Дімосфена!) Серед представлених історичних артефактів були не тільки гарно вироблені репліки посуду та зброї , але і декілька автентичних зразків стародавнього гончарства .

Реплики з музею
О другій годині почалась офіційна частина, на котрій відкрили виставку і вручили подяки  активним учасникам проекту .




 Бик - центральний фрагмент арки, знайденої на розкопках
міста.


Внизу витвір археолога, який на дозвіллі вистругав його з дерева

Дерев`янна каменна баба



На мене виставка справила позитивне враження. Для себе дізнався:
- що місті є гурток юного археолога
- що українська археологія процює в режимі "рятувальної"
- відомі перші спроби долучати до розкопок волонтерів
- цікавий спосіб розвитку патріотизму серед дітей
Келебрант Домінатор

1 коментар:

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ