понеділок, 11 лютого 2013 р.

Вперше за 600 років Папа Римський зрікся престолу

У понеділок Папа Римський Бенедикт Шістнадцятий оголосив про своє зречення від святого престолу, хоча зазвичай понтифіки перебували на цій посаді до кінця життя. Ватикан посилається на слова самого Папи, в миру – 85-річного Йозефа Алоїза Ратцінґера, про те, що він більше не має фізичних сил виконувати функції глави понад мільярда католиків світу через погіршення стану здоров’я. Це рішення стало несподіванкою.



Таке зречення Папи – перше за останні 600 років з того часу, коли Папа Григорій Дванадцятий так само зрікся престолу у 1415 році. Щоправда, тоді йшлося про гостру політичну і релігійну боротьбу та долання схизми серед конкуруючих претендентів на престол. Сьогодні ж основний мотив відречення Бенедикта Шістнадцятого – власний стан здоров’я.

Ось як заявив у понеділок про це відречення Папи речник Ватикану Федеріко Ломбарді: «Папа Римський каже, що він неодноразово звіряв свою душу перед Богом. Це було глибоко особисте рішення, ухвалене в час молитви перед Богом, який довірив йому цю місію, котру він виконує. «Я прийшов до впевненості, що мій фізичний стан, враховуючи мій нинішній вік, не дає можливості виконувати ці функції». Це – головний мотив такого рішення».

Федеріко Ломбарді, далі цитуючи Папу, також додав, що Бенедикт Шістнадцятий завершить свої функції після 20:00 28 лютого.

Це рішення чинного Папи готує ґрунт для нового конклаву (таємної ради) кардиналів з метою виборів нового глави католицької церкви. Це засідання очікують у кінці березня. Виступаючи у понеділок перед кардиналами у Ватикані, Бенедикт Шістнадцятий висловив прохання, щоб ці церковні збори визнали його «недієздатність».


Реакція в світі

Кардинала Йозефа Ратцінґера обрав на престол конклав кардиналів у 2005 році. Він став Папою після смерті свого попередника Івана Павла Другого у віці 78 років.

У Берліні речник канцлера Ангели Меркль Стефан Сейберт заявив у понеділок про «зворушення і здивування» таким кроком Бенедикта Шістнадцятого. Сама ж Ангела Меркель наголосила пізніше у понеділок: «Бенедикт Шістнадцятий є і залишиться одним із найбільш видатних мислителів нашого часу».

В Італії прем’єр Маріо Монті заявив, що «глибоко шокований» неочікуваною новиною з Ватикану.

В Ізраїлі зокрема головний рабин Йона Метцґер позитивно відгукнувся про міжцерковну діяльність нинішнього Папи Римського та зазначив при цьому, що відносини між Ізраїлем та Ватиканом ніколи не були кращими, ніж за правління Бенедикта Шістнадцятого.

Папа пережив чимало труднощів

Спостерігачі кажуть, що Папа Бенедикт мав чимало проблем під час правління. Його папство було відзначене триваючим донині скандалом про сексуальне насильство над неповнолітніми, до якого виявилися причетними деякі представники церкви. Ватикан намагався загасити цей скандал. Сам Папа зізнавався під час візиту до США у 2008 році, що він почувався «глибоко зганьбленим» цим скандалом: «Я визнаю біль, який церква в Америці пережила внаслідок сексуального зловживання над підлітками. Жодні мої слова не можуть передати біль і приниження, котрі завдані такими злочинами. Важливо, щоб постраждалим приділили більше любові і особистої уваги».

У 2010 році Бенедикт Шістнадцятий визнав, що католицька церква не була достатньо пильною, достатньо відповідальною перед сексуальними зловживаннями її служителів.

У минулому році Ватикан вразив скандал із викраденням одним із службовців Папи документів церкви. Паоло Ґабріеле пояснював свій вчинок намаганнями розкрити корупцію в керівництві церквою. Зловмисника пізніше пробачили, напередодні Різдва.

Бенедикт Шістнадцятий збирався в Україну

Бенедикт Шістнадцятий отримав по церковній лінії запрошення відвідати Україну для участі у відзначенні 1025-річчя хрещення Русі-України улітку цього року. Це підтвердив речник Української греко-католицької церкви Ігор Яців зі Львова.

Але офіційного запрошення від влади Києва Папа так і не дочекався. Останній раз Україну відвідав ще Іван Павло Другий. Це було влітку 2001 року.

Джерело

1 коментар:

  1. Thanks fοr sharing yοur thoughts. I really appreciate your effortѕ and I am ωaіting for your next write ups thank you once
    аgain.

    my web-sіte :: payday loans

    ВідповістиВидалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ