четвер, 24 жовтня 2013 р.

Сирія: оперативний підсумок за останній тиждень

Тиждень характеризується зростанням активності бандформувань майже у всіх провінціях , включаючи Дамаск і Хомс. У більшості випадків мова йде про ісламістських угрупованнях , хоча в Дамаску ряд атак був організований формуваннями "Вільної сирійської армії" (ВСА).

Значних змін оперативно- тактичної ситуації ( в протистоянні урядових військ і бойовиків ) не відбулося. На південь від Дамаска армія звільнила селище Аль- Бувейда , проте міцного контролю над ним встановити відразу не вдалося. Бойовики спочатку зробили кілька вилазок на околицях селища , а в суботу , 19 жовтня, армійським підрозділам довелося повторно зачищати ряд будівель.

Армія вдало пригнічує активність бойовиків в районі Каламун , продовжує зачистки північних околиць Дамаска , але в кінці тижня бандити захопили КПП біля фабрики " Тамека " в Млехе і заявляють , що " продовжують наступ" .


Різка активізація бойовиків " Джехат ан- Нусра " в Дейр -ез -Зорі призвела до втрати військовими ( за даними опозиції ) ряду кварталів і загибелі видного генерала Джамі Джамі . У провінції Хама екстремістам вдалося захопити два КПП і два селища , але в той же час з двох інших сіл їх вибили армійські підрозділи.


Серйозну спробу перехопити ініціативу зробила армія в Дераа . Наприкінці тижня (19-20 жовтня) тут почалася масштабна операція по зачистці районів Шамаль аль - Хат , Аль- Меншем , Дераа аль - Махата ( у Національного госпіталю ) . Виявлені тунелі , знищено велику кількість бойовиків , проте про " перелом ситуації " в Дераа говорити поки не доводиться.Дамаск

 КаламунУ районі Каламун відбувається поступове нарощування активності бойовиків "Армії Ісламу" . Практично щодня вони виїжджають на пагорби і починають обстріл блокпостів , доріг , вогневих позицій військових і т.д. Армія іноді організовує відповідь переслідування бандгрупп , але частіше подібні вилазки вдається присікти на етапі підготовки.Найбільш інтенсивні бойові дії на плантаціях Риму і Саккі у р. Ан - Небек і у р. Ябруд йшли в четвер і п'ятницю ( 17-18 жовтня) , коли військовослужбовцям вдалося організувати засідки. В результаті були знищені чотири бандгрупи , дві з них разом з польовими командирами , загальною чисельністю до 50 осіб.

Північні і східні околиці ДамаскаУ Барзах , Кабун , Замалке і Джобаре тривають щоденні обопільні обстріли і зачистки . Зокрема , в Барзах командування заявило про звільнення кількох будівель і " просуванні до будівлі Освітнього телеканалу" , куди армія вже " просувалася " більше тижня тому. Це означає , що армійські підрозділи були відкинуті і знову повернули собі втрачені позиції.Декілька вдалих операцій проведені військовими з боку Хараста . У середу , 16 жовтня, між Хараста , садами Кабун і районом Барзах був виявлений тунель протяжністю близько 300 метрів , обладнаний освітленням. У п'ятницю в Барзах і Замалке військовим вдалося знищити дві бандгрупи по 7-10 чоловік.


У суботу , 19 жовтня, сталася несподівана атака бандгрупп ісламістів у Млехе , недалеко від християнського району Джарамана . У КПП поруч з фармацевтичною фабрикою " Тамека " був підірваний замінований автомобіль , після чого великі сили бойовиків почали обстріл об'єкта і захопили його , убивши близько 16 солдатів. 20 жовтня лідери бандгрупп заявили про "продовження наступу" .


Південь

У понеділок , 14 жовтня, військовослужбовці звільнили дві вулиці в селищі Аль- Бувейда , а вже через день , 16- го , було оголошено про звільнення і початку розмінування населеного пункту. Армійський спецназ почала зачистку сусідніх селищ Худжейра і Сбейна .

Бойовики вирішили не поступатися Аль- Бувейда і в наступні два дні постійно атакували військових на околицях селища , а в суботу , 19 жовтня , змогли проникнути в нього і зайняти декілька будівель . Армії довелося почати їх повторну зачистку .


У другій половині тижня , 17-20 жовтня, спостерігається нова активізація бойових дій в модам і Дарайе . 17- го , у четвер , в Дарайе була знищена бандгруппа чисельністю до 10 осіб , 18-19 знову йшли бої на півночі модам. 

АлеппоУ Алеппо тривали періодичні зіткнення в районах Салах ад- Дін , Шейх - Максуд , Сахур , Хана , Ан - Нейраб та інших , але епіцентром бойових дій стала Центральна в'язниця. Ісламісти два дні поспіль організовували терористичні атаки.

У вівторок , 15 жовтня, біля КПП на шляху до будівлі в'язниці був підірваний замінований автомобіль під керуванням терориста- смертника , а наступного дня єгипетському екстремістові вдалося проїхати на замінованому БТР на територію в'язниці і підірвати себе . За даними " Ісламської держави Іраку і Леванту " ( ІДІЛ ) загинуло більше 10 солдатів. 

У четвер , 17 жовтня, військові організували контратаку по позиціях бандгрупп . За ним був нанесений авіаудар , проведений рейд з метою зачистки . За офіційними даними в цей день було ліквідовано до 40 бойовиків.

Бої між ІДІЛ і ВСАНа північ від Алеппо все більше території захоплюють салафіти . Бандгрупи " Ісламської держави Іраку і Леванту " виявилися значно більш організованими і добре озброєними. Як звичайно в числі основних ударних груп воюють вихідці з російського Північного Кавказу. 

У вівторок , 15 жовтня, бойовики ІДІЛ завдали удару по блокпостах і табору бойовиків бригади " Асіфат аль - Шамаль " на горі Берс . У той же день висота була взята ісламістами. На ній вони виявили , що проти них вели бій і бойовики бригади " Ат- Таухид " - на горі було виявлено кілька убитих бойовиків з цього формування .
 
Результатом цього відкриття наступного дня , 16 жовтня, стала атака бандгрупп ІДІЛ на блокпост " Ат- Таухид " недалеко від прикордонного КПП Салама . Блокпост був також досить швидко і легко захоплений , як і табір ВСА на горі Берс .


17 жовтня керівництво ІДІЛ заявило , що бригада " Асіфат аль - Шамаль " повністю розгромлена. Частина її бойовиків бігла до Туреччини і здалася владі , частина була взята в полон і відвезений в невідомому напрямі. 

Дейр -ез - Зор . Наступ " Джебхат ан- Нусра "У понеділок , 14 жовтня, бандгрупи " Джебхат ан- Нусра " великими силами атакували блокпости та опорні пункти армії в районі Аль- Рушді (Аль - Рашидія ) в центрі Дейр -ез - Зора . Цей район став епіцентром бойових дій , що тривали весь тиждень.
Танк бойовиків " Джебхат ан- Нусра " в Дейр -ез -Зорі 15 жовтня 2013

Відповідно до заяв ісламістів , за понеділок -вівторок їм вдалося " значно просунутися вперед" , захопивши декілька будівель . У середу , 16 жовтня , армія організувала контратаку і відбила частину втраченої території ( який саме сказати складно).

 
17 жовтня ісламісти і залишилися в місті загони ВСА атакували позиції військових у всіх зонах конфлікту в Дейр -ез -Зорі . За повідомленнями очевидців з числа опозиційних " активістів" , бої в місті в цей день стали " найважчими за всю війну". Бойовики та армія наносили по противнику артилерійські та мінометні удари. Працювали десятки снайперів і ударних груп . Імовірно в районі Аль - Рушді (Аль - Рашидія ) від вогню снайпера загинув відомий генерал сирійської військової розвідки Джамі Джамі .


18-19 жовтня інтенсивні бої у всіх районах Дейр -ез - Зора продовжилися. Як змінилися позиції сторін (і чи змінилися взагалі ) сказати практично неможливо. Поки ні армія ні бойовики про якісь досягнення не повідомляли. У неділю, 20 жовтня, сяють боїв почав знижуватися.


Хомс і Хама

 У понеділок бандити спробували піти на загострення в Хомсі. Армійські блокпости були атаковані в районах Джуріет аль - Шайях , Аль- Кусур , Аль- Карабіс . Вперше після тривалого часу зафіксовано спробу проникнення бойовиків у звільнений ще на початку липня цього року район Аль- Халід . Всі атаки були відбиті.

Протягом тижня відбулося дві спроби прориву бандформувань з Лівану до Сирії в районі міста Тель - Калях - 15 і 18 жовтня. 

У провінції Хама тиждень почався з успіхів сирійської армії. Були звільнені від бандгрупп селища Баргуті , Аршуна і плантації Афафра . Однак вже наступного дня бойовики спробували відбити втрачене . 

 У вівторок - середу (15-16 жовтня) армії довелося відбивати атаки на Аршуна .

У другій половині тижня поновилися обстріли контрольно -пропускних пунктів. 17- го стався напад на КПП Таль- Хаміят , 18-го на два КПП біля села Арсм аль - Алі в районі міста Мхарде . У той же день бандити захопили КПП у Аль - Ждейда . 

Ідлеб
 У провінції Ідлеб тривають позиційні бої в районі Джебель аль - Арбаїн . Наприкінці тижня військовим вдалося знищити дві озброєні групи , виявити і знищити тунель між районами Ваді аль - Дейф і Хамідія у міста Маарат ан- Нуман .

Дераа . Армія зачищає адміністративний центр 


У провінції Дераа ініціативою в цілому продовжують володіти бандформування. У середу , 16 жовтня, вони спробували атакувати позиції військових у міста Тафас . По них вівся вогонь з танка , безвідкатних знарядь , мінометів. У ході інтенсивної перестрілки атака була відбита. 

У четвер , 17 жовтня, знову активізувалися бої у Національного госпіталю в Дамаску , а через день , 19- го , армійські підрозділи перейшли тут в контрнаступ і вибили бойовиків з ряду будинків в районах Шамаль аль - Хат , Аль- Меншем , Дераа аль - Махата ( у Національного госпіталю ) . Виявлено два тунелю , знищено безліч бойовиків. 
Латакія
 У провінції Латакія армія продовжує перемелювати бандгрупи ісламістів. За тиждень ліквідовано близько 40 бойовиків. У понеділок в селищі Айн - Ісса розгромлені пікапи бандгрупп , знищено 19 бандитів. У четвер у ряді селищ знищено більше 20 екстремістів.У середу , 16 жовтня, бойовики спробували вибити військових зі стратегічної висоти Ан - Набі Ішай (гори Пророка Ісайї ) . Чотири терориста- смертника , з підривів яких повинна була початися атака було вбито не дійшовши до позицій армійського підрозділу , після чого бандити , ймовірно , відмовилися від штурму , обмежившись обстрілом .Весь тиждень тривав обстріл головного опорного пункту ісламістів - селища Сальма .

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ