пʼятницю, 4 жовтня 2013 р.

МВС хоче, щоб "Укрзалізниця" зробила з квитка досьє на пасажира

Міністерство внутрішніх справ України наполегливо пропонує Укрзалізниці вносити в квиток пасажира окрім ПІБ ще й паспортні дані.
Про це йдеться в листі начальника департаменту транспортної міліції, копію якого дістала Українська Гельсінська спілка з прав людини.

В документі йдеться про те, що міліціонери хочуть у своїй роботі скористатися досвідом Росії та Білорусі, та вносити дані з проїзних документів усіх пасажирів до спеціалізованої пошукової системи.
Проведення таких дій вони мотивують необхідністю захисту українців від міжнародного тероризму та бажанням здійснювати "автоматичний пошук осіб, які представляють оперативний інтерес".
Правозахисники припускають, що обов’язкове зазначення паспортних даних - лише перший етап в створенні бази даних пасажирів.
Оскільки, відповідно до досвіду Російської Федерації далі в квиток планується вносити дату народження, стать, громадянство, виду маршруту (без пересадок чи транзитний).
Варто зазначити, що особами, які становлять для держави оперативний інтерес, можуть стати політики, правозахисники, журналісти та громадські активісти.
Ознайомившись з листом МВС також можна припустити, що подібний документ став підставою зазначати в квитку прізвище та ім’я особи, зазначають у спілці.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ