понеділок, 13 січня 2014 р.

Аналіз силового ресурсу влади

1 . БЕРКУТ

Є перша вагома перемога (під Святошинським судом, 10 січня). Проаналізуємо .

а. Сила народу була в його чисельності , а зовсім не в наявності добре оснащених бойовиків з окремих організацій . Силовий тиск з боку людей зіграв роль: бійці «Беркута» відчули реальність загрози і настрій людей. Але якби були просто бойовики проти «Беркута», сили були б нерівні, особливо враховуючи розміщене за кутом міліцейське підкріплення . Перемога - в чисельності.

б. Потрібно враховувати психологію бійців «Беркута». Низька освіченість, промивка мізків, високий статус порівняно з іншими підрозділами міліції (не тільки велика зарплата, але і менша особиста відповідальність). Закріплена з дитинства і постійно підтримувана «пацанська» парадигма мислення. Їх реакція нап приниження 10 січня однозначна: «Нас жорстко опустили, мусимо мстити ». Їх страх поки тимчасовий. Не чекайте від них заяв про звільнення з органів. Не вірте «стратегіям теплого океану» і не витрачайте сили на крики «міліція з народом».

в. Команда зняти маски надійшла зверху. Це раз. Підкріплення стояло за рогом, але команда включитися дана не була . Це два. Очевидно, в обох випадках командири підрозділів самі не мали права прийняти рішення. Очевидно, старші командири мислять інакше, ніж командири середньої ланки. І мають більше інформації, та схильні прораховувати події. І тут особливо важливий ненасильницький характер протистояння: якщо була б відкрита бійка, підкріплення включилося б без команди.

г. Бійці починають розуміти, що командування абсолютно не обов'язково буде їх прикривати й захищати. Ось це і є сьогодні найбільший ресурс народного протесту. Прошу звернути увагу. Це потрібно м'яко і ніжно пояснювати кожному співробітнику кожного підрозділу, і не тільки «Беркута».

д. Інше джерело оптимізму - мала чисельність особового складу «Беркуту» (4000 - ніщо за масштабами країни і навіть Києва); множинність їх завдань; ненадійність інших підрозділів міліції навіть в якості допоміжних. «Беркуту» потрібно прикривати масу об'єктів урядового кварталу, плюс Межигір'я та інші резиденції. А кількість судів над активістами та інших подій зростатиме. У тому числі в інших містах. Сил не вистачить прикрити всі напрямки .

2 . ДАІ


а . Потрібно розуміти, що ДАІ – це, перш за все, служба інкасації. Її завдання - приносити гроші. З цим починаються проблеми. «Козли» чомусь не хочуть платити, як звичайно. Плюс перед ДАІ зараз поставлені не властиві їм каральні функції. Це напружує, хоча вони намагаються не подавати виду.

б. При прямому ненасильницький контакті в співвідношенні сил 1:30 будь-який даїшник «потече» через 15-20 хвилин, навіть при пістолеті та жетоні. Повертаються відібрані права, знищуються протоколи. Важливо не провокувати, тиснути м'яко, але сильно. Важливо, щоб будь-який інспектор знав: зупиняючи машину з прапором України, він вплутується в довгий неприємний інцидент за участю десятків людей, а результат все одно буде не на його користь. Побічний ефект: буде більше машин з прапором України.

в. Технологію спілкування не описую, вона вже багато разів публікувалася. Зараз в основному використовуються протоколи про те, що 29 грудня машина не зупинилася на сигнал інспектора. Мета - забрати права.

г. Завжди добре працює пошук старшого за званням і звернення до нього з м'яким поясненням ситуації. Якщо щось трапиться - саме він буде відповідати за все. І начальство здасть його без роздумів. Це потрібно пояснювати.

3. ВНУТРІШНІ ВІЙСЬКА

Достатньою мірою деморалізовані. Основа особового складу - хлопчики-призовники. Воювати за режим вони не будуть. Режим розуміє їх ненадійність і використовує як допоміжні сили. Вони стоять рівно до тих пір, поки бояться своїх командирів більше народних сил. З ними потрібно не конфліктувати , а дати їм дорогу на вихід.

4. ГРИФОН (судовий спецназ )
Всього 300 чоловік. Решту міліцейських сил описувати не буду через їхню малу залученість в ситуацію. Армія відсутня як така. Решта структури, схоже, тримає нейтралітет.

5. ТІТУШКИ

Масштаби їх використання будуть багаторазово зростати через відсутність інших сил. Це потрібно мати на увазі. Найкращий аргумент: «Хлопці, вам не заплатять ». Плюс їх сусіди. Поки сусіди налаштовані солідарно з тітушкамі, оскільки занурені в загальний інформаційний простір. У міру розбивання монополії режиму на інформацію, сусіди стануть потужною зброєю народу.

Не втомлюся повторювати: тільки ненасильницький протест. Пряме застосування сили дасть в руки режиму аргументи для використання репресивного апарату на всю котушку, призведе до втрати підтримки світовим співтовариством , як урядами, так і обивателями. Нарешті , саме цього найбільше хоче російське керівництво, зацікавлене в консервації .

Перемога не так далека, як здається. Але й не так близька, як хочеться. Загалом, наша стратегія - «стратегія холодного океану».

Валерій Пекар

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ