пʼятницю, 27 червня 2014 р.

Як поїхав від нас ще один Ленін (ФОТО, ВІДЕО).

Сьогодні зовсім випадково ваш Правий Гном натрапив на акцію - не злякаюсь цих слів, національного значення: в Січеславі знов прибрали Леніна. Трошки не так грандіозно, як взимку, але теж - весело і позитивно. На цей раз жертвою жидобіндєр з Штабу Нацзахисту став гранітний барельєф Ілліча, який бовванів біля нашої ОДА по сусідству з Алеєю Небесної Сотні. І ось настав його зірковий час. Дві одиниці важкої техніки Дніпродорбуду, з добрий десяток теле- і просто репортерів, величенька юрба перехожих, в 90% яких горіли жовто-блакитним вогнем стрічки - все для тебе, колишній Вождь червоношкірих !




Останні хвилини цапобородого Бланка почали зворотній відлік... 

Солідні важковаговики напоготові.


Йде підготовка до демонтажу. Все треба зробити дуже акуратно та якісно - якщо хоч один кут гігантського гранітного паралелепіпеда вислизне з "люльки" металевих тросів - наслідки будуть непередбаченими. Що-що, а на дві речі в СРСР матеріалів не шкодували - на встановлення тоталітарних символів та на ядерну "оборонку". 

На місці події - юрба блогерів та репортерів. Я нарахував аж 3 телеканали - "9 канал", "ТСН" та "34". Цілком можливо, що в натовпі сновигали представники інших,  менш популярних телеканалів.

Панорама усього дійства. З машин, що проїжджають це перехрестя, лунають вітальні сигнали.

Останні миті перед дійством і... 


Це можна дивитись годинами. Коли троси зрушили з місця кам'яний череп Леніна, то з-за хмар ледь не вперше за весь похмурий дощовий день визирнуло сонечко. Найцікавіше починається з 01:00. Те, за що раніше ловили ППСники та за що карали статтями КУпАП та КУ, тепер є невід'ємною частиною життя оновленого українства. Хочеться вірити, що так само легко, як злетів з свого нагрітого місця цей кубічний Володька, так само ж легко злетять вивіски з назвами вулиць "Косіора", "Карла Маркса" та інші, їм подібні. 

"...Отречемся от старого мира, отряхнем его прах с наших ног!..." - так починалась стара комуністична пісенька "Робоча Марсельєза" про жахи царизму. Ну от ми взяли і зреклись, чо:)

На великій платформі транспортера сумно притулився гранітний паєхавший братішка. Хтось вже написав на задньому фасаді Ілліча маршрут поїздки.

Не обійшлося і без невдоволених. "...Только и можете с памятниками воевать!!!!" - сичала якась нафталінова бабця, вогнем і мечем ціпком і торбою прокладаючи собі шлях крізь радісний натовп.  Ось ці діди теж явно сумують і "нєадабряют". Я чекав якихось провокацій з боку "Лівого Сектору" чи інших поціновувачів екзотичних збочень, але, на диво, все обійшлось спокійно. Лише один невдоволений гомо совєтікус років зо тридцять (його можна побачити на відео вище з 03:23) волав, що хоче, як і в дитинстві, ходити парком імені Леніна і милуватись його фізією в граніті. Ностальгію по дитинству в дорослого малюка заспокоювали представники Штабу Нацзахисту.

А отаку картину я побачив, вийшовши з роботи. Біля гранітного залишку стели вже нікого не було, лиш деякі містяни, хто прогавив таку дивину, як демонтаж Ілліча, фотографували ось таку остаточну інсталяцію. 

     Я вже десь бачив і чув, що це - останній Ленін міста. Це не зовсім коректне твердження. Ще принаймні один гіпсовий Ленін в людський зріст таємно живе в закапелках і кімнатах сакрального палацу, а інше погруддя причаїлось на постаменті біля зупинки трамваю № 5 "Прохідна заводу ім. Леніна". Поспішайте за раритетами! :) 


Текст, фото, відео -
Правий Гном,
спеціально для
"Якщо не ти, то хто!"

2 коментарі:

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ