суботу, 18 серпня 2012 р.

Мовна чехарда. Кінець підкрався непомітно, хоча був видний здалеку

 Кінець підкрався непомітно, хоча був видний здалеку. І як говориться "дочекалися".

Рішення про статус румунської мови в Чернівецькій області буде прийняте після розробки Кабміном механізмів реалізації мовного закону.

 Депутат від Партії регіонів сказав: "Ми будемо чекати, доки уряд надасть механізм реалізації закону. Наприклад, за рахунок яких бюджетних коштів треба буде його реалізовувати?... Протягом трьох місяців, я думаю, всі рекомендації будуть готові, тоді ми приймемо рішення про підвищення статусу румунської"

 Турки, які компактно проживають на Херсонщині у сільській місцевості кількох районів, можуть поставити питання про надання їхній мові статусу регіональної.

 Як повідомили в Херсонській облдержадміністрації, згідно з останнім переписом населення, в області проживають 3 тисячі 736 турків - у Чаплинському, Новотроїцькому, Білозерському та деяких інших районах області.

Найбільше їх у Чаплинському районі - 2 тисячі 278 осіб.

Кримські татари, які компактно проживають у смт. Новоолексіївка Генічеського району, вже підняли питання про надання кримськотатарській мові статусу регіональної на території цієї селищної ради.


 У місті Ізмаїл Одеської області міськрада відмовилася розглядати питання про надання болгарській мові регіонального статусу нарівні з російською.

Як пише, депутати на позачерговій сесії міськради 15 серпня закріпили за російською мовою регіональний статус.

У той же час, представники низки громадських організацій звернулися до влади міста з проханням включити до порядку денного питання про закріплення за болгарською мовою статусу регіональної, надавши для цього необхідні дані. Однак їм було відмовлено.

Зараз вони готують скарги, у тому числі на ім’я президента країни.

Як відомо, за новим законом вони можуть розраховувати на регіональний статус для своєї мови на території району, міста, села, селища, якщо нею, згідно з даними останньому перепису, розмовляють 10% населення.

В Ізмаїлі, за даними всеукраїнського перепису, переважає російське населення — 43,7%. За ним ідуть українці — 38%, болгари — 10% і молдовани — 4,3%. Інші групи нечисленні.

источник

P.S. Хлопці сидимо далі? К.Д.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ