понеділок, 27 серпня 2012 р.

Мер прямої дії – В Іспанії міський голова оголосив війну банкам та транснаціональним супермаркетам

Мер містечка в іспанській провінції Андалусія бореться із засиллям мережевих супермаркетів найпростішим способом - він допомагає їх грабувати. Виходячи з простого як життя і неможливого як ненаукова фантастика принципу «За свої злодіяння повинні платити ті, хто їх скоїв, а не безвинні люди», він оголосив в окремо взятому місті війну банкірам і транснаціональним роздрібним мережам. У прямому сенсі слова.
За безпосередньої участі мера і під його прямим керівництвом, громадяни Маріналеди, починаючи з серпня 2012 року, методично обійшли всі супермаркети, обвинувачені у знищенні місцевого сільського господарства, заповнили візки наїдками до країв і гордо пішли, не розплатившись.

Все продовольство в організованому порядку було передано до місцевих будинків допомоги незаможним співгромадянам.

Знайомтеся, Хуан Мануель Санчес Гордільо, 1952 року народження, професор історії, депутат від Об'єднаних лівих Іспанії в Андалусійському парламенті, мер містечка Маріналеда, обраний на перших демократичних виборах (після закінчення диктатури Франко) в 1979 році.

Обраний й одностайно переобраний на цю посаду понині - 33 роки поспіль. То чим завоював серця жителів Маріналеди сеньйор Гордільо? Зрозуміло - своїми справами, а не словами!

Починаючи з 1979 року мер Гордільо методично, вперто і рішуче творить в Маріналеді Місто Сонця: систему міського планування, з якої принципово виключені всі види спекуляції; програму доступного житла, вартість якого починається з 15 євро на місяць; трудове забезпечення за рахунок створення мережі кооперативів; повна відмова від поліції в місті.

Втім, красивих гасел ми всі вже наслухалися з надлишком. А як йдуть зі справами? Як намагається протистояти жахливим наслідкам фінансової кризи в Іспанії мер Маріналеди? Що ж, подивимося!

Починаючи з минулого тижня мер Гордільо очолив т.зв. Марш проти затягування пасків, спрямований у першу чергу проти місцевих філій найбільших банків, які, на думку Гордільо, спочатку ініціювали фінансову кризу в країні, а потім ще раз поживилися, силою відібравши закладені в іпотеку будинки місцевих жителів, які опинилися не в змозі розплачуватися за кредити.

«Євро - це афера, покликана збагатити одних і розорити інших. Через неї у нас повно голодних сімей та знищених дрібних фермерських господарств. Ми вимагаємо повної зміни політичного устрою в країні!»- заявив мер Маріналеди на одному з мітингів.

Цікаво реакція партійних іспанських чиновників на акції прямої дії мера Маріналеди: «Не можна бути Робін Гудом і сидіти на зарплаті шерифа Нотінгемського. Ця людина себе піарить за рахунок інших і гірше того - псує образ Іспанії», - заявив Алфонсо Алонсо, представник Народного фронту в іспанському парламенті.

Результатом перших розгарбувань супермаркетів і захоплень банківських філій став арешт 8 громадян. Сам Гордільо залишається на волі, оскільки наділений депутатською недоторканністю, однак має намір у найближчому часі відмовитися від імунітету: «Ми ведемо війну на захист бідноти. Мене не лякає тюрма, опинитися в ній сьогодні стало б для мене честю. Ми і далі продовжимо захоплювати банки і супермаркети в Андалузії. Злодії, які породило цю кризу, повинні на собі випробувати наслідки своїх дій!»

Проте, Робін Гуду для досягнення справжньої ефективності своїх зусиль тільки й потрібно поєднання партизанської посади з кріслом шерифа! Метафора Алонсо - це не помилка або красиве слівце, а реальне перекручення самої суті й основи концепції «демократії». У прямому сенсі слова дії мера Маріналеди є зразком обраного народного лідера.

Не базікання в затишних парламентських кулуарах, не сюсюкання з внутрішніми і зовнішніми злодіями, а пряма дія, яка, між іншим, прописана майже в кожній конституції країн Західної демократії! І коли ми про цю пряму дію востаннє чули?


Джерело: Сергей Голубицкий на  i-business.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ