пʼятницю, 16 листопада 2012 р.

Війна в Сирії триває: 500 зіткнень за тиждень

Хомс, Сирия., (Фото Shaam News Network, SNN | AP)
Редакція «Якщо не ти, то хто?» слідкує за розвитком низки військових конфліктів. В цій статті мова йтиме про Сирію. Ми завжди скидаємо інформацію про розвиток бойових дії між ССА ( Вільна Сирійська Армія)  та урядовими військами Башара Асада. Так як  не маємо можливості тримати свого власного воєнного кореспондента,  опираємося на різноманітні джерела з інших веб-ресурсів. Тож спеціально для вас варто  підвести знайдені факти і власні думки до загального знаменника.
 ССА
Останній місяць бойові дії в Сирії змінили характер від малих партизанських вилазок ССА  - до відкритих бойових дій. Великими групами, наповненимимолодими сирійцями  і різноманітними найманцями арабського світу, вони перетинають кордон сусідніх держав Турції та Йорданії. Там в них власні бази, де розміщені збірні пункти, склади зброї, припасів та медикаментів. Спонсором баз, за словами ССА, виступають заможні сирійці, які мають власний бізнес закордоном. Постачальниками ж зброї, на мою думку, є декілька зацікавлених країн проімперіалістичного спрямування західного толку.
Боевик-революционер из Алеппо, 2012. (Фото Goran Tomasevic | Reuters)

 Під покровом темряви, бойовики проникають в міста і села спираючись на підтримку місцевого населення  (яке виступає проти Асада),  родичів чи релігійний аспект. Вранці, зайнявши снайперські точки  і ще декілька важливих будівель, переходять до затяжних вуличних боїв.

Якщо ми подивимося на географію сутичок за останні два тижні, то  побачимо, що повстанський рух охопив 60% країни -  сутички є у всіх великих містах і селищах. Вже два місяці асадовці не можуть вибити повстанців із Алеппо. В листопаді в пригородах і на окраїні Дамаска ведуться важкі бої. Охоплені війною такі провінції: Хасаке, Дейр-эз-Зор, Идлеб, міста Хомс, Хама, Ракка. 

Представители оппозиции, члены Свободной армии Сирии в городе Алеппо  (Фото Goran Tomasevic | Reuters):

АСАД
Башар Асад перестав заграватися з заходом. Зрозумівши, що у нього є декілька осінніх місяців, щоб знищити повстанських рух, пооки США обиратиме президента, Євросоюз в кризі,  а Турція без підтримки НАТО не суне носа в справи Сирії.

При таких обставинах повстанці залишаються наодинці проти військової машини уряду. У вересні почалися вуличні бої за Алеппо,де асадовці почали на повну використовувати тяжку зброю, танки, авіацію, артилерію. 

Повстанці почали втрачати живу силу, але замість того, щоб послабити тиск і відступити на бази в сусідні країни, вони розпочинають бойові сутички скрізь, куди змогли пробратися. Вони примушують асадовців  цим самим   розпорошувати війська. Уряд досяг успіху лише в глибині   своєї підконтрольної території і на відкритій місцевості - там він зміг використати свої переваги. Зараз ситуація вкрай нестабільна, ніхто з уряду невпевнений у розвитку бойових дій на свою користь. 


По всій країні лунають вибухи наповнених кілограмами вибухівки саморобних пристроїв. Фото і відео звіти показують знищену бойову техніку, танки , БТР, БМП, гелікоптери. Асадовці несуть важкі втрати. Провладне інформаційне агентство САНА мовчить про це, показуючи тільки переможні поступи  урядової армії. Західна преса каже навпаки, що сирійський народ на грані перемоги. 



  
Я перестав орієнтуватися на заангажовані репортажі з Сирії. Хочу сказати наступне:

1.  1. ССА веде правильну вуличну війну. Їх сила у найманцях, що мають не одну війну за плечима, західних інструкторах, сучасній зброї та своєчасних розвідувальних даних.

Асадівці можуть похвастатися тільки спецназом, важкою технікою, авіацією.Регулярна армія та поліція значно програє ССА.  

2. 2.  ССА веде війну на багатьох фронтах. Вона може собі це дозволити, маючи безперервний канал живої сили та зброї з-за кордону.

Асадівці змушені, як урядовці, відповідати на виклики по всій країні,  розпорошують свої війська і  не досягають  стратегічної переваги.

3.3.   ССА захопила прикордонні селища під прикриттям артилерій сусідніх держав. Це дозволяє їм мати відкриті коридори до своїх баз.

Асадівці не можуть вибити повстанців, щоб не дати приводу до іноземної інтервенції.
        




Цікавий момент з Голландськими висотами біля кордону Ізраїлю, які захопили радикальні мусульмани «Орли Голана»: війна в Сирії сприймається більшістю з них, як проміжний етап на шляху до війни з Ізраїлем. (Причому за останні три доби почалася нова ескалація арабо-ізраїльского конфлікту в Секторі Газа)

 За останній тиждень в країни було зафіксовано біля 500 бойових зіткнень. І як би не казали там ЗМІ, втрати великіз обох сторін. Поки що ніхто із ворогуючих не отримав переваги. Війна продовжується.

 «Якщо не ти, то хто?» продовжує слідкувати за подіями в регіоні.   
Келебрант Домінатор

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ