понеділок, 12 листопада 2012 р.

В Донецьку зняли фільм про Макуха


До редакції "Якщо не ти, то хто?" після публікації згадки про Василя Макуха,  надійшов лист від наших колег (активістів-патріотів) з Донецька. Про те, як шанують Василя Макуха в серці Донбасу ми дізналися зовсім випадково, та не могли цим не поділитися.
 Виявилося, що в Донецьку створено музей   «Смолоскип», експозиції якого присвячені українським народним героям Василю Макуху і Олексі Гірнику. А до 85-річчя Макуха ВО "Чорнобиль-допомога" (утримувач музею) на власні кошти підготували книги та фільм про його життя. 

Уривки з листа: "В цьому році Василю Макуху виконується 85 років. Багато хто з його подвижників і знайомих живі і працюють на благо України. Василя з ними і з нами немає вже 44 роки. 

5 листопада 1968 року Василь Макух вчинив протестний акт самоспалювання в Києві на Хрещатику, біля будинку №27. ...

Згодом подвиг Василя Макуха повторили 58 патріотів різних країн Европи. Всі вони увіковічені вдячними потомками і урядами їхніх країн. Всі, окрім першого – Василя Макуха."

Музей "Смолоскип" належить  В
сеукраїнської громадській організації інвалідів «Чорнобиль-допомога», яка взяла на себе обов'язки влади - відновлювати маловідомі сторінки історії українського народу. 
До ювілею організація  "Чорнобиль-допомога" підготувала двотомник про Василя Макуха ( «Межа любові» і «Воїн армії безсмертних») та зняла  фільм «Василь Макух. Вільний син невільного народу» (автор Юрій Бурих). Фільм став переможцем на 4-му міжнародному фестивалі екранного та сценіческого мистецтв «КІНОЛОГОС – 2012» в Одесі, та лауреатом премії благодійного фонду «Тарасова Земля» 2012 року.
Стрічка про Макуха, за словами автора - результат семирічної наполегливої копіткої роботи. Збирати матеріали про Василя Макуха було надзвичайно складно з тієї причини, що радянська влада знищувала всі згадки нього. Але знищити все не змогли.  
Кінорежисер Леонід Мужук сказав про цю роботу: «Цей фільм повинен подивитися кожен громадянин нашої країни. Щоб зрозуміти, хто ми такі українці».
Власне кажучи, подивитися фільм ви можете просто зараз.



"Якщо не ти, то хто?" приємно усвідомлювати, що в Україні є люди, готові витрачати гроші, час, свій творчий потенціал на українську справу. Це заслуговує як мінімум пошани та слів вдячності. 
Слава Україні та тим, хто про неї не забуває!

Дякуємо за матеріал 
Степанові Копанці та Сергію Гаркуші

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ