середу, 21 листопада 2012 р.

Новий КПК - свавілля влади

Новий Кримінально-процесуальний кодекс фактично перетворив Україну на поліцейську державу.
Таку думку озвучив депутат від БЮТ Сергій Власенко в ефірі телеканалу ТВі, коментуючи вступ в силу КПК.

"Я вважаю, що новий Кримінально-процесуальний кодекс від сьогоднішнього дня фактично перетворив Україну на поліцейську державу", - зазначив він.

"Раніше, по-перше, людина мала знати заздалегідь, що проти неї порушено кримінальну справу. З моменту пред’явлення обвинувачення або затримання, вона мала право на послуги адвоката. З моменту того, як вона ставала свідком, вона мала право на адвоката", - нагадав захисник Юлії Тимошенко.

"Якщо проводився обшук. Він, по-перше, проводився у присутності власника житла. Йому, в принципі, повинні були б заздалегідь повідомити про це. Це не завжди виконувалося, але з точки зору логіки воно так би мало бути", - додав він.

Власенко заявив, що "зараз житло можна обшукувати і проникати в нього таємно".

"Ви зараз сидите тут, а у вас в квартирі йде обшук. І ви про це не знаєте", - зазначив він, додавши, що оскаржити такий обшук не вдасться.

"Стаття 274 "Негласне отримання зразків для порівняльного дослідження". Це означає, що вашу кров, ваші зразки ДНК, відбитки пальців можна отримати негласно і використовувати, як докази у кримінальній справі. Ви про це навіть знати не будете. От абсурд", - розповів депутат.

"Можна встановлювати аудіо- та відеоспостереження. Зокрема, стаття 270 "Аудіо та відео контроль місця". Здійснюється шляхом таємного відеозапису всередині публічно доступних місць без відома їх власника або присутніх людей", - процитував він новий КПК.

"Дуже страшна річ - це стаття 97-ма цього кодексу - показання з чужих слів. Я це називаю - мерці починають говорити. Цитую частину першу: "Показаннями з чужих слів є висловлювання здійснені в усній, письмовій або іншій формі, щодо певного факту, яке ґрунтується на поясненні іншої особи", - вказав Власенко.

"Наприклад, Власенко говорить, що він чув від Петренка, як Петренко чув від Михайленка, що 10 років назад Мустафа вбив людину. І це є доказом у кримінальній справі", - уточнив політик.

джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ