неділю, 2 грудня 2012 р.

Відтепер для роботи в Росії треба пройти платний тест на мову

З суботи громадяни України та інших країн повинні будуть підтверджувати документально знання російської мови, влаштовуючись на роботу в Росії.

Як передає УНІАН, відповідний закон "Про внесення змін до статті 131 Федерального закону "Про правовий стан іноземних громадян у Російській Федерації" і статті 272 Закону Російської Федерації "Про освіту" набуває чинності 1 грудня.

"Якщо новий трудовий договір або цивільно-правовий договір на виконання робіт (надання послуг) передбачає здійснення іноземним громадянином трудової діяльності у сфері житлово-комунального господарства, роздрібної торгівлі або побутового обслуговування, цей іноземний громадянин повинен підтвердити володіння російською мовою на рівні не нижче за базовий рівень володіння російською мовою", - зазначається у документі.

При отриманні дозволу на роботу іноземець повинен підтвердити знання мови сертифікатом про проходження державного тестування з російської мови як іноземної мови. Тестування платне - воно коштує 5 тисяч рублів.

Також підтвердити знання мови можна документом державного зразка про освіту, виданим на території держави, що входила до складу СРСР, до 1 вересня 1991 року. Крім того, підтвердити знання мови можна документом іноземної держави про освіту, що визнається на території Росії, якщо там є запис про вивчення його володарем курсу російської мови.

При цьому підтвердження володіння російською мовою для отримання дозволу на роботу не потрібне для іноземців, що є громадянами держав, в яких російська мова є державною (Білорусь).

Керівник робочої групи Ради при Президентові РФ з міжнаціональних відносин з розробці проекту Стратегії державної національної політики РФ В’ячеслав Михайлов вважає недоцільним вимагати від громадян України підтвердження знання російської мови.

"Чесно, я б білорусів і українців звільнив від складання іспиту з російської мови. Немає українця і білоруса, який не розумів би або не знав російську мову", - сказав він.

За даними Федеральної міграційної служби, до Росії приїжджає не менш як 1 мільйон трудових мігрантів з України.


Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ