суботу, 8 грудня 2012 р.

Презентація творів Донцова в Січеславі



Січеслав познайомився з великою науковою працею – антологією найповнішого зібрання творів Дмитра Донцова, першого ідеолога українського націоналізму.

 Дмитро Донцов – видатний український суспільний діяч, філософ та публіцист. Батько ідеології націоналізму.  Його праці  викликають жваві історично-ідеологічні суперечки і у наш час. Саме тому студенти-патріоти Січеслава не оминули такий цікавий захід, як презентація десятитомної збірки праць Донцова, що є найбільшим зібранням його доробків та дописів. Надвечір у одній з конференц-залі місцевого Будинку профспілок зібрались українські патріоти, журналісти, небайдужа молодь. 

Захоплюючу лекцію вів пан Олег Баган. Він і є редактором та упорядником цієї монументальної збірки. 

Автор розповів, що представники української діаспори, яких прийнято вважати вкрай націоналістично налаштованими, стримані до постаті Донцова, бо є більш ліберальними націоналістами.

Пан Олег розвіяв міф про інтегральність донцовського націоналізму. На його думку, Донцов не сприймав українців по крові, а сприймав по духу. Це є основоположною відмінністю між   націоналізмом Донцова і інтегральним націоналізмом у інших державах. Крім того, українські націоналісти ніколи не називали себе інтегральними націоналістами. 

Основна теза автора збірки: Донцов показав нам дух українства, його величність, та здатність на боротьбу. Це залишатиметься фундаментом для розвитку націоналізму в Україні ще протягом багатьох років. 

Монолог пана Багана плавно перетік у дискусію, в ході якої усі присутні мали змогу задати будь-яке питання. Обговорювались біографічні відомості з життя Дмитра Донцова, його життя за кордоном, його діяльність в дореволюційний час та багато інших аспектів. 

Наприкінці зустрічі пан Баган люб’язно подарував "Якщо не ти, то хто?" примірники видання, що, безперечно, стане перлиною нашої  української бібліотеки  для молоді  супротиву.

Правий Гном


Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ