суботу, 8 грудня 2012 р.

Думка молодого художника про виставку "Нормандія в живописі"

З15 листопада в Дніпропетровському художньому музеї стартувала виставка Нормандських художників, що є справжнєю подією для культурного життя Січеслава.
Особливо  на  стендах виділялися  прізвища Моне і Ренуара  поруч з такими як Вілкул та Удод. :) Але це не має значення...

1-го грудня я мав нагоду завітати до музею і безкоштовно відвідати виставку. Дізнався, що колекція “Нормандія в живописі” була започаткована 1992 року з ініціативи Регіональної ради Нижньої Нормандії. Згодом до колекції увійшло близько 120 полотен, що датуються 1750 – 1950 роками. Кожна картина якось пов’язана з Нормандією; тут можна побачити епізоди з життя художників або місця, де створювалися картини.

У ХІХ столітті митці шукали прихистку, тікаючи від наступу промисловості на великі міста. Вони оселялися в Нормандії, щоб відчути близькість природи та розвинути свої здібності малювання на пленері, намагаючись вловити і зафіксувати миттєве враження та варіації кольорів цих північних краєвидів.
 
Ця виставка має свій особливий характер, тож  лише в сукупності ці картини справили на мене враження. Ви не побачите величезних полотен,батальних сцен і "театральних" широких композицій. Лише невеличкі прості етюди та полотна. Насолодження гармонією життя, повсякденною працею людей і задоволення від процесу зображення-все це дозволяє доволі спокійно роздивлятись живопис. 
 
Вельми  цінним є те, що полотна та етюди виконані з натури,"на свіжому повітрі". Нам цікаво дивитись, як автори за допомогою обмеженої палітри кольорів здатні передавати настрій та враження від природи. 

 
 
Роздивитись деталі і побачити конкретику в образах дуже важко і зовсім не потрібно - важливо відчувати настрій і  враження від дійсності, яке  намагається передати автор. Не зважаючи на велику кількість картин (3 зали) важко виділити основні чи найкращі. Але певен: якщо ви відвідаєте цю цю виставку, ви не тільки зможете дізнатись більше про життя її авторів (з відеофільмів, які  можна проглянути перед екскурсією), а й збагатити свій духовний світ враженнями.
 
Спеціально для "Якщо не ти, то хто?",
Мідний

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ