середу, 3 квітня 2013 р.

Україномовний National Geographic - справжня подія українського медіа-простору!

В Україні відкрили версію всесвітньо-популярного журналу National Geographic! 
Новина приємна тим, що українська версія - повністю україномовна. Вже давно ніхто з українських "глянцевих" видавців, що працюють за іноземною франшизою,  не наважувався на такий героїчний вчинок. Нещодавно відкриті український Esquire  - російськомовний, український Forbes - російськомовний, подібний за тематикою до National Geographic український "Вокруг Света" містить лише малу частку україномовних статей у номері. При тому, що їх цінова політика значно вища  за National Geographic, який коштує лише 25 грн.

Успіх цього україномовного видання може стати чудовим прикладом для інших видавців. Вони сприймають українську мову як неможливість "віщати"  на схід/південь України та залучати рекламодавців з "багатих" регіонів - Дніпропетровської, Донецької областей та Криму. Звичайно, люди, які роблять такі проекти, перш за все підприємці. З одного боку, їх можна зрозуміти, а з іншого -  звинуватити у відсутності готовності йти на ризик, що є однією з головних рис сучасного успішного бізнесмена. Вони не готові виховувати читача, а навпаки - дозволяють читачеві виховувати себе. Виходить,  через те, що більша частина грошей зосередилася у зрусифікованій частині країни, україномовні читачі Західної України та патріоти у східних регіонах мають читати на "языке".

Кількість видань українською, які продаються в Січеславі,  можна порахувати на пальцях, при чому однієї руки. Легко можна купити журнал "Український тиждень", складніше російсько-україномовний літературно-культурний журнал "ШО", майже неможливо - унікальний суспільно-політичний тижневик  "КРАЇНА". Україномовної версії газети "ДЕНЬ" (виходить окремо українською, російською та англійською) немає навіть на головному поштовому відділенні міста (!!!).

Та засилля російськомовної преси відчувається не лише у нашому зрусифікованому місті - про цю проблему говорять  україномовні читачі з усієї України і зовсім не хочуть чути про неї видавці, бо "нерентабельно". Чи варто казати, що держава ніяким чином не заохочує їх до цього?

Одна в нас сьогодні надія на  National Geographic!
В ньому ви знайдете багато цікавинок про тварин, різні країни світу, та найголовнішою родзинкою   є фотографії! Вони займають більшу  частину журналу. В першому номері можна побачити фотографії відроджених зниклих видів тварин, саду квітучої сакури,  зворушливих  ламантинів  з усіх сторін та багато чого іншого:) Планується, що кількість власного  українського контенту зросте до 30%. Поки що журнал буде сповнений якісними перекладами англійської версії.

Я вже планую в своїй сім'ї безстрокову акцію з його читання. Треба підтримувати своє, тим паче - National Geographic  дійсно вартий того.

Онука Чучупаки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ