понеділок, 9 вересня 2013 р.

Референдум вбиває. Журналісти перші у розстрільному списку

Вчора, 8 вересня в Києві на стадіоні "Спартак" Компартія України і медведчуківській "украинский выбор" провели велелюдне зібрання, які вони самі назвали "зборами ініціативної групи із проведення референдуму із вступу України в Євразійське економічне співтовариство".

Що це було насправді, має визначити Центральна виборча комісія. Справа у тому, що за чинним (недемократичним, несправедливим, антиконституційним, на мою думку і моїх колег з Коаліції "За чесний референдум") законом, на ці збори має ОФІЦІЙНО ДЕЛЕГУВАТИ свого представника Центральна виборча комісія. Однак суд ДВІЧІ заборонив ЦВК посилати свого члена (членкиню) на збори до комуністів і медведчуківців

Одразу зазначу, і я і мої колеги по Коаліції вважаємо цю норму Закону України "Про всеукраїнський референдум" недемократичною і вимагаємо її скасувати разом із тими нормами, що суперечать чинній Конституції України.

Уявіть, проводить збори ініціативної групи із проведення референдуму опозиція парламентська чи позапарламентська. А суд так само забороняє ЦВК присилати свого члена на збори, або делегований член ЦВК по дорозі до опозиційних зборів ногу зламає і не доїде. За чинним законом, такі збори із проведення референдуму ЦВК не визнає і всі зусилля організаторів – намарно.

Попри заборону суду делегувати ЦВК свою людину на збори з ініціювання референдуму по ЄвразЕС, комуністи і медведчуківці зібрали повний стадіон людей. За законом "Про всеукраїнський референдум" (ця норма якраз демократична) ВСІ ЗАХОДИ ІЗ ПІДГОТОВКИ РЕФЕРЕНДУМУ є ВІДКРИТИМИ і ПУБЛІЧНИМИ. Як цю норму виконали комуністи?

Журналістів 5-го каналу, ТВІ, ТРК Ера, радіо "Свобода", газети "День, видання "Українська правда" та инших не пустили на це зібрання. Вимагали акредитацію, якої у журналістів цих видань не було.

Я не знаю, як в ЄвразЕС чи у Митному Союзі, а в Україні акредитація не є обов'язковою. Акредитація проводиться для того, щоби організатори знали, скільки стільців, пляшок води чи бутербродів запасти для журналістів, тобто, скільки місця потрібно для того, щоби вмістити всих охочих. До того ж закон про референдум прямо вказує, що організатори не можуть забороняти проходити на місце зборів ініціативної групи із референдуму НІКОМУ: мали пустити і журналістів, і простих громадян.
На стадіоні тим часом попри заборону суду на центральній трибуні сидів член Центральної виборчої комісії Юрій Донченко. Голова КПУ повсякчас до нього звертався як до члена ЦВК. І невідомо ще що з цього всього вийде.

Оцінки учорашнім діям члена ЦВК Донченка, комуністам і медведчуківцям учасники Коаліції "За чесний референдум" дадуть сьогодні, у понеділок 9 вересня на прес-конференції в Інтерфаксі на 12.00.

Учасники Коаліції на прес-конференції також розглянуть можливі варіянти розвитку подій.

Уявімо, що комуністи і медведчуківці грають у гру референдум не самі, а разом із владою, цього не можна виключати. Уявімо, що ЦВК дає "добро" на проведення цього референдуму. Уявили? І журналісти теж? То далі можете уявляти скільки завгодно, тільки уявляти, бо писати, показувати, говорити про референдум ви вже НЕ ЗМОЖЕТЕ. Теперішній закон "Про всеукраїнський референдум" забороняє журналістам робити будь що на тему референдуму, якщо ЗМІ не підпише УГОДУ із ініціятивною групою з проведення референдуму (після того як ЦВК дасть дозвіл ініціативні групі збирати підписи та гроші у фонд референдуму).

Колеги! в Україні тільки газет понад 10 000!!! Як ви гадаєте, чи встигне ініціятивна група, яка має ще й 3 мільйони підписів за 40 дні зібрати на підтримку референдуму, ще й укласти стільки угод зі журналістами. Чомусь мені здається, не встигне. При чому черга так і не дійде до тих видань, як вчора лишилися за парканом стадіону "Спартак": 5-й канал, радіо "Свобода", газета "День".

А що ж буде, якщо ці ЗМІ почнуть висвітлювати референдум без УГОДИ? Та їм заткнуть рота. При чому на підставі цього ж закону "Про всеукраїнський референдум". Закон передбачає, ти газетам, які не мають Угоди, але пишуть про референдум, суд заборонить друкуватися аж до проголошення результатів референдуму, а у телеканалів і радіостанцій забере ліцензію на мовлення.




Отакий закон, колеги... Теперішній Закон України "Про всеукраїнський референдум" був ухвалений ізгрубими порушеннями Конституції, не тільки чужими картками голосували, на друге читання внесли не той тест, який був проголосований у першому читання, не розглянули жодну із тисячі!!! поправок комітету, сам закон знищує Конституцію, права і свободи громадян, дуже реально може призвести до встановлення диктатури.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ