середу, 13 червня 2012 р.

На одного студента в Україні виділяється близько 2300 євро


В Україні на одного студента щороку виділяється близько 2300 євро бюджетних коштів, що становить менш ніж третину норми країн Західної Європи.
Про це 13 червня в Києві заявив президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики Тарас Фініков, презентуючи результати моніторингового дослідження ”Входження національної системи вищої освіти в європейський простір вищої освіти та наукового дослідження”.

З державного бюджету на освіту йде понад 6% усіх видатків, або 2-2,3% ВВП. Такі параметри є одними з найвищих порівняно з країнами Європейського Союзу (на рівні скандинавських країн).

Проте внаслідок низького ВВП середньорічні видатки на одного студента, що навчався за бюджетні кошти в 2010/11 навчальному році, становили близько 2270 євро. Це складає лише 51% від рівня витрат в Естонії (найменший у ЄС) або 28% від середнього по ЄС показника.

При цьому Тарас Фініков також відзначив, що рівень оплати праці українських викладачів украй низький. Так, за інформацією експерта, викладач вишу в Україні заробляє від 2,5 тис. євро на рік (у регіонах) до 4 тис. євро на рік (у столиці).

У свою чергу, голова правління Фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна поінформувала, що менш ніж 5% українських студентів брали участь у програмах обміну між вишами різних країн, а всередині України – лише 2%.

За її словами, 75% студентів назвали основною перешкодою в цьому брак коштів на проїзд і проживання, крім того, 42% вказали причиною недостатнє володіння іноземними мовами. Кожен п’ятий студент стикався з візовими труднощами при спробі виїхати за кордон. При цьому, за інформацією Ірини Бекешкіної, 10% українських студентів не бачать потреби навчатися за кордоном, бо їх задовольняє рівень освіти в Україні.

Дослідження здійснено за підтримки освітньої програми Міжнародного фонду “Відродження” за методологією, за якою рівень освіти оцінюють у країнах ЄС і яка передбачає мультидисциплінарний підхід.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ