четвер, 21 червня 2012 р.

На Дніпропетровщині влада змушує людей вимагати «родного язика»?

На Дніпропетровщині Партія регіонів організувала збір підписів на підтримку законопроекту «Про засади мовної політики», який Верховна Рада має розглядати незабаром у другому читанні. За даними обласної організації партії, за півтора тижні зібрали 95 тисяч підписів. Регіонали запевняють: збір добровільний і організований винятково через партійні структури. Однак на місцях, у сільських районах, скаржаться на адміністративний ресурс.

Керівний працівник однієї з сільських рад із Солонянського району розповідає: вказівку збирати підписи на підтримку законопроекту регіоналів Ківалова-Колесніченка отримали з районної ради. Звідти ж, повідомив він Радіо Свобода, надійшли і підписні аркуші, які мають заповнювати селяни.

 «В анкеті написано «Хочу говорить на родном языке». На кожну раду було роздано таких анкет у відсотковому відношенні, число, яке перевищує 10 відсотків. Тобто показати, що 10 відсотків мешканців хочуть говорити російською. Форма підписного листа – прізвище, ім’я, по-батькові, дата, підпис. Це повна профанація. Адже як можна перевірити, коли немає ні паспортних даних людини, ні адреси проживання, нічого. Це просто-напросто можна посадити випускний клас, вони все понаписують, позаповнюють і все. Роздавали працівники районної ради. Це йшло не від Партії регіонів. Була вказівка районної ради», – розповів представник сільради, який не хоче оприлюднювати свого прізвища.

В обласній організації Української народної партії зазначають: подібні випадки зафіксували ще у декількох сільських районах Дніпропетровщини – Магдалинівскому, Царичанському та інших, однак відкрито розповідати про них представники сільських рад побоюються. Керівник обласного осередку УНП, активіст Товариства «Просвіта» Анатолій Сокоринський каже: такого не було навіть за радянських часів.

«Українська влада своїми руками хоче в сільських районах – я мовчу про місто, де зрусифіковане населення – примусити людей відмовитись від свого «я». І навіть в той час, коли була тоталітарна система, такого не робили. Тоді намагались «тихою сапою» орати. Це така кампанія на збурення суспільства перед виборами – народ відвернути від інших питань, соціальних», – сказав Радіо Свобода Анатолій Сокоринський.

Підписи збирають винятково добровільно – заступник голови райради

Між тим у Солонянській районній раді звинувачення у застосуванні адміністративного ресурсу під час збирання підписів відкидають.

«Принаймні я такої вказівки точно нікому не давала. І я так думаю, районна рада навряд чи буде давати сільським головам вказівки в такому напрямку», – сказала Радіо Свобода заступник голови райради Олена Кареніна.

В обласній організації Партії регіонів запевняють: підписи збирають винятково добровільно і тільки біля агітаційних наметів та у громадських приймальнях. Заступник голови обласної організації Наталія Гончаренко каже: справді, отримували сигнал про обов’язкове підписування співробітників в одній з бюджетних установ, однак у перебігу перевірки ця інформація не підтвердилась.

«Ця акція ініційована нашими депутатами. Нам не доводили число підписів, які ми повинні надати центральному керівництву. Цю акцію ми проводитимемо доти, доки у жителів буде бажання збирати ці підписи на підтримку законопроекту», – повідомила Радіо Свобода Наталія Гончаренко.

Тим часом опозиційні сили Дніпропетровщини проводять кампанію на захист державної мови: у Кривому Розі збір підписів проти законопроекту регіоналів організувала місцева «Батьківщина», а молодіжне крило дніпропетровського «Фронту змін» провело флешмоб на підтримку української.

У четвер стало відомо і про позовну заяву дніпродзержинського правозахисника Віталія Купрія, який оскаржує «мовний» законопроект у Вищому адміністративному суді.

За даними останнього перепису населення, понад дві третини дніпропетровців вважають себе українцями. Водночас, за даними соціологів, більше половини жителів Дніпропетровська схвалюють україномовне навчання у школах та вишах.

П’ятого червня Верховна Рада ухвалила законопроект «Про засади державної мовної політики» у першому читанні. У разі його остаточного затвердження російська мова має стати регіональною в половині областей України, як вважає опозиція, це буде за рахунок української мови.


Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ