середу, 4 вересня 2013 р.

Обама офіційно дозволив ЦРУ допомагати сирійським бойовикам

За словами Обами , підрозділ , підготовлений співробітниками ЦРУ , складається з 50 бойовиків і вже перейшло йордано - сирійський кордон . Президент США представив справу так, начебто підготовка бойовиків почалася недавно і перекинута бандгруппа стала однією з перших , проте насправді це далеко не так.

Підготовка бойовиків для війни в Сирії фахівцями ЦРУ почалася не пізніше весни 2012 року ( швидше за все раніше, просто навесні- влітку 2012 року інформація про це почала просочуватися в ЗМІ). Готувалися в основному невеликі оперативні диверсійні групи чисельність 10-20 осіб . Ці загони діяли в Сирії досить ефективно , але тонули в загальній неорганізованості всіх бандформувань . У серпні 2012 року Барак Обама підписав так звану розвідувальну орієнтування , офіційно котра дозволяла ЦРУ займатися підготовкою бандгрупп для війни в Сирії.
 

Після низки невдач у провінції Дамаск і явного провалу в Хомсі американська сторона вирішила взяти на себе частину безпосереднього планування та керівництва бойовими операціями на території Сирії. Влітку 2013 року в Йорданію були перекинуті майже 1000 морських піхотинців і командна група оперативного планування , завдяки діям якої бойовикам вдалося виправити ситуацію в провінції Дераа і провести наступальну операцію від м. Кунейтра до м. Нава (пр. Дераа ) . Результатом стало падіння Нави , втеча звідти тисяч місцевих жителів і перетворення міста в ще одну " гарячу точку " на карті Сирії.В даний час , до моменту заяви Обами , підготовка бандгрупп співробітниками ЦРУ і Пентагону поставлена ​​на потік. Провінцію Дераа і Дамаску наповнили добре підготовлені й озброєні диверсійні угрупування , воюючі за планами , розробленими американськими стратегами .  

Можливо ціпідрозділи розглядаються в США як допоміжні при нанесенні ракетно - бомбових ударів по сирійській армії. Супутникового угруповання і самонавідних крилатих ракет може виявитися недостатньо і тоді в справу вступить авіація. Американська впевненість у тому , що Сирію "необхідно покарати за хімічну атаку " , заснована швидше за все на тому , що на території країни вже перебувають десятки коректувальників . У завдання підготовлених в Йорданії бандгрупп , ймовірно , буде входити їх прикриття.
 
А поки триває інформаційна накрутка перед бомбардуваннями . На слуханнях у комітеті американського сенату з закордонних справ глава Пентагону Чак Хейгел заявив , що всі з'єднання ВМС висунулися в задані райони і готові до нанесення удару по Сирії. При цьому він підкреслив , що відмова від військової операції " підірве довіру до інших зобов'язаннях Америки в галузі безпеки , включаючи рішучість президента перешкодити Ірану отримати ядерну зброю" .

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ