четвер, 5 липня 2012 р.

Під "мовний шум" Рада прийняла кілька скандальних рішень

Верховна Рада  4 липня, в день, коли розгорівся скандал навколо мовного законопроекту та подали у відставку спікер і віце-спікер, прийняла низку рішень, які також можна назвати скандальними.

Так, Рада вивела державні підприємства з-під обов'язкової дії тендерних процедур закону "Про здійснення державних закупівель".

Депутати виключили з Господарського кодексу норми, за якими державні підприємства (як комерційні, так і казенні) для закупівель товарів, робіт і послуг використовують процедури, визначені законом про держзакупівлі.

Також з кодексу виключено пункти, які підпадають під дію закону про держзакупівлі, комунальні підприємства, і господарські товариства контрольний пакет акцій (або часток у СФ) якого належить державі.

Депутати розширили перелік видів закупівель, які не підпадають під дію закону, а також перелік умов, які дають право змінювати умови договору після підписання (але до початку поставок).

Парламент, крім того, звільнив від оподаткування ввезення обладнання, необхідного для реалізації національного проекту "Повітряний експрес" (залізна дорога між Києвом і Борисполем).

Прийнятий закон передбачає звільнення від податку на додану вартість послуг, пов'язаних зі створенням "Повітряного експреса", які надаються нерезидентом. Зазначимо, що 372 млн доларів на будівництво дороги Україна домовилася позичити у Китаю.

Рада також звільнила сторони контракту від податку на прибуток, а товари та обладнання, які використовуються в рамках реалізації національного проекту, - від ввізного мита.

Також парламент виділив Центральній виборчій комісії 993,6 млн гривень для обладнання виборчих дільниць на парламентських виборах системами відеоспостереження, внісши зміни до держбюджету-2012.

Зазначимо, що заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера назвав такі витрати невиправданими.

"Веб-камери здатні зафіксувати хіба якусь бійку на виборчій дільниці. Вони не здатні зафіксувати неправильний підрахунок голосів виборців членами виборчих комісій, оскільки через них не видно буде, що написано в бюлетені, і де члени комісій ставлять позначки", - пояснив він.

Рада також збільшила витрати Генпрокуратури на створення єдиного реєстру досудових розслідувань і режимно-секретних підрозділів на 174 млн гривень до 2652 млн гривень. У пояснювальній записці зазначається, що кошти необхідні для доукомплектування Генпрокуратури на 1074 осіб, закупівлю програмно-апаратного комплексу та створення захищених робочих місць.

Покриття цих витрат передбачається здійснити за рахунок перевиконання надходжень до загального фонду держбюджету.

Нагадаємо, що основною подією сьогоднішнього дня стала відставка за власним бажанням спікера Володимира Литвина і віце-спікера Миколи Томенка, пов'язана з прийняттям парламентом скандального законопроекту, яким російській мові фактично надається статус державної.


Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ