неділю, 22 липня 2012 р.

Студентам скорочують стипендії з 800 до 530 грн.

Студенти 1 та 5 курсів вузів будуть отримувати стипендію 530 грн. без індексації. Студентам, яким буде призначена в перший раз стипендія за результатами семестрового контролю – також будуть її отримувати в розмірі 530 грн. без індексації.
13 червня 2012 року була прийнята постанова Кабінету Міністрів України від 13 червня 2012 р. № 526 «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення». 

З прийняттям цієї постанови значно погіршено умови індексації стипендії студентам, яким вона призначається вперше, в тому числі за результатами наступного семестрового контролю, у зв'язку з переведенням на навчання за державним замовленням, наявністю підстав для призначення соціальної стипендії, поновленням на навчання тощо. 

Текст змін до постанови: 
zakon1.rada.gov.ua/laws/show/526-2012-п 

6. Доповнити пункт 101 абзацами такого змісту: 

“Обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється починаючи з місяця, в якому її призначено. У разі коли особа не отримувала стипендію або втратила право на її призначення, а в подальшому стипендія їй була знову або вперше призначена (за результатами наступного семестрового контролю, у зв’язку з переведенням на навчання за державним замовленням, появою підстав для призначення соціальної стипендії, поновленням на навчання тощо), обчислення індексу споживчих цін здійснюється з місяця призначення стипендії. 
Норми відповідної постанови звужують права осіб, що навчаються, суперечать статті 22 Конституції України та Закону України «Про індексацію грошових доходів громадян». 

Зараз студенти, які починають навчатися на 1 курсу (або 5 курсі), які отримали право на отримання стипендії за результатами семестрового контролю, у зв'язку з переведенням на навчання за державним замовленням, наявністю підстав для призначення соціальної стипендії, поновленням на навчання тощо – отримують стипендію в розмірі 530 грн. (базова стипендія) + % індексації і виходить приблизно 780-800 грн. А після прийняття вищезазначеної постанови – розмір стипендії в такому разі у вищезазначених випадках буде складати лише 530 грн., і якщо студент не здасть сесію – то він знову таки буде отримувати лише 530 грн. і це абсолютно гарантовано викличе РЕАЛЬНІ студентські протести починаючи з 1 вересня.



Джерело

4 коментарі:

  1. А давайте каб.мину зарплаты проиндексируем, с них то не убудет

    ВідповістиВидалити
  2. И как теперь жить...

    ВідповістиВидалити
  3. А давайте сделаем шрифт статьи еще мельче! А комментариев еще крупнее! Что за разработчики...

    ВідповістиВидалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ