середу, 25 липня 2012 р.

Глава РПЦ Кирило знову їде до України

Глава Російської православної церкви Кирило візьме участь в урочистостях з нагоди річниці Хрещення Русі та 20-річчя перебування Володимира Сабодана на посаді голови Української православної церкви. Хоча в УПЦ кажуть, що ситуацію у церкві не обговорюватимуть, а програма перебування патріарха передбачає лише церковні заходи, експерти відзначають ідеологічний і політичний підтекст цього візиту.

Ідеологія і віра

Усі три дні глава Російської православної церкви братиме участь у молебнях та літургіях у Києво-Печерській Лаврі, на Володимирській гірці, а також проведе засідання синоду РПЦ. Програма його візиту не передбачає зустрічей із особами, що не належать до церкви.

Проте, як вважає віце-президент Української асоціації релігієзнавців Людмила Філіпович, приїзд російського патріарха має глибокий ідеологічний зміст.

"Це, безумовно, намагання продемонструвати єдність православних церков України, Росії та Білорусі і єдність трьох православних народів. Глава РПЦ прагне бути лідером у процесі гуртування православного світу навколо єдиного для східнослов'янських народів символу - дня Хрещення Русі. Ну і, безперечно, є і суто релігійна мета візиту - посилити, інспірувати релігійні почуття віруючих", - сказала релігієзнавець в інтерв'ю ВВС Україна.

Водночас, Філіпович сумнівається, що глава РПЦ взагалі не спілкуватиметься із політиками.

"Таке спілкування може бути сигналом перед виборами для певної категорії виборців - кого варто обирати, кого - ні", - вважає Людмила Філіпович.

Речник УПЦ (МП) Георгій Коваленко повідомив ВВС Україна, що на урочистості до Києва, окрім глави РПЦ Кирила, приїдуть представники 13 із 15 православних церков світу.

Кирило і Володимир

Глава РПЦ перебуватиме в Україні у той час, коли в Українській православній церкві Московського патріархату не припиняється протистояння між прихильниками глави церкви Володимира Сабодана і його опонентами. Найгострішим воно було у лютому-березні цього року, коли внаслідок хвороби голови УПЦ (МП) група священників намагалася перебрати на себе керівництво церквою.

Фактично, ішлося про протистояння між тими, хто сповідує беззастережний зв'язок із Російською православною церквою, і тими, хто посідає більш помірковану позицію, або й взагалі вважає за необхідне домагатися більшої автокефалії УПЦ (МП).

Всупереч волі Володимира вносилися зміни до статуту церкви, скликався синод без дозволу глави УПЦ (МП), від виконання обов'язків відсторонювалися священники, близькі до Володимира Сабодана.

Водночас, як зазначає релігієзнавець Людмила Філіпович, останні рішення синоду УПЦ (МП) свідчать про те, що Володимир Сабодан зберігає свій вплив на церкву.

"Останні кроки, що їх зробив синод УПЦ (МП), свідчать про те, що Володимир Сабодан зберігає вплив на церкву, попри свій стан здоров'я. У церкві відбулися серйозні кадрові перестановки: на єпископські посади були призначені молоді священники, які, за моїми даними, є вірними митрополиту Володимиру. А люди, які не досить адекватно поводилися під час хвороби глави УПЦ (МП), були відсунуті - приміром, відправлені з митрополії до Луганської області", - сказала Людмила Філіпович ВВС Україна.

Директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, однак, вважає, що патріарх Кирило "якимось чином намагатиметься впливати на розстановку сил всередині УПЦ МП".

"Сьогодні розгортається серйозна боротьба за те, що буде далі в Українській православній церкві, враховуючи вік митрополита Володимира, позиція якого є збалансованою і в деяких питаннях суперечить позиції Московської патріархії", - сказав Олексій Гарань на прес-конференції.

Спроб впливу не виключає і релігієзнавець Людмила Філіпович, проте вона каже, що говорити про зміну позицій керівника української церкви немає підстав.

"Я припускаю, що з боку глави Російської православної церкви будуть спроби тиску. Але усі останні події у церкві показали, що Володимир Сабодан виявився мудрим, він зміг відстояти свою позицію. Він зацікавлений у піднятті авторитету церкви у світі і у збереженні її як української церкви", - сказала Людмила Філіпович.

У кожного - свій синод

Партіарх Кирило проведе у Києві засідання синоду Російської православної церкви. Як сказав керівник прес-служби УПЦ (МП) Георгій Коваленко, на цьому зібранні розглядатимуться питання, які стосуються винятково РПЦ.

"Це вже традиція, третій рік поспіль священний синод РПЦ відбувається під час святкувань дня Хрещення Русі у Києві. Щодо порядку денного, то зазвичай вирішуються питання, які стосуються Російської православної церкви загалом. Жодних українських питань не розглядається, тому що УПЦ має власний синод, який вирішує усі питання, що стосуються України", - сказав Георгій Коваленко ВВС Україна.

На запитання, чи заплановане обговорення із главою РПЦ питань, що пов'язані із ситуацією в Українській православній церкві, її речник сказав, що "такі питання можуть обговорюватися тільки в особистих бесідах між святійшим патріархом Кирилом і блаженнійшим митрополитом Володимиром".

"Жодних офіційних обговорень якихось питань щодо нашої церкви, її внутрішнього життя не заплановано на жодному із заходів, а на особистому рівні можуть обговорюватися будь-які питання", - сказав речник УПЦ (МП).


P.S. з'явилася інформація про  те, "Свобода" пікетуватиме приїзд патріарха Кирила.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ