середу, 24 липня 2013 р.

Чи друг Я - Павла Лапшина?

Сьогодні зранку мені подзвонили на мобільний телефон і запитали: чи є я другом Павла Лапшина, який постав  перед судом у Великобританії, звинувачений у вбивстві пенсіонера-мусульманина та вибухів біля трьох мечетей.

Усі мабуть чули про Павла Лапшина, українця, якого звинуватили у терористичних діях в Великобританії.

Хто не чув, ось довідка:
"Українцеві Павлові Лапшину з Дніпропетровська, який постав 23.07.2013 перед судом у Великій Британії, звинувачений у вбивстві пенсіонера-мусульманина, висунули ще три звинувачення за антитерористичним законодавством через вибухи біля трьох мечетей у місцевості Блек-Кантрі в околицях міста Бірмінгема, повідомила поліція британського графства Західний Мідленд.

На короткому слуханні у Вестмінстерському кримінальному суді першої інстанції в Лондоні підсудний тільки підтвердив своє ім’я і дату народження. Визнання чи невизнання вини на цьому етапі не передбачене.

Також 27.07.2013 слідча група вирушила до України, щоб дізнатися більше про минуле 25-річного підсудного, мовиться в повідомленні.

Павла Лапшина звинуватили у встановленні вибухових пристроїв біля мечеті Ашія у Волсоллі 21 червня, Центральної мечеті у Вулвергамптоні 28 червня і мечеті Канз-уль-Імам-Масджид у Тіптоні 12 липня.

26.07.2013 Лапшина, аспіранта на стажуванні в Бірмінгемі, також звинуватили у вбивстві 82-річного Могаммеда Саліма, яке теж кваліфікують як терористичний акт. Пенсіонер загинув 29 квітня від трьох ударів ножем у спину, коли повертався з мечеті в місцевості Смол-Гіт у Бірмінгемі. Лапшин на той час перебував у Британії лише кілька днів.

Лапшина арештували наприкінці минулого тижня. Під час обшуку в його помешканні знайшли ймовірні складові вибухових пристроїв, повідомила поліція.

джерело "
Павел Лапшин в резиденции посла Великобритании в Украине. 

На моє запитання (З чого ви взяли, що я можу бути другом Павла?) Мені відповіли: "Є чутки про те, що ви можете бути знайомі  і т.д."

Це змусило мене задуматися, звідки взагалі могли взятися ці чутки про наше знайомство. Пошукавши в інтернеті матеріали, я наткнувся на інтерв'ю  куратора арештованого українця на ВВС Україна - знайшовши корінь проблеми.

" ВВС Україна: Як ви охарактеризуєте вашого студента Павла Лапшина, яким поліція Великобританії пред'явила звинувачення у вбивстві з терористичним міркувань бірмінгемського пенсіонера Мохаммеда Саліма? Чи мав він праворадикальні або екстремістські погляди? 

Віктор Ласкін: Коли Павло був студентом, то ніколи не виділявся небудь агресивною поведінкою. Він ніколи не брав участь у конфліктних ситуаціях, намагався обходити такі речі. Ніколи не був помічений у хуліганських діях або бійках, я не бачив, щоб він брав участь у п'янках. Павло Лапшин був тихим хлопцем, скромним і сором'язливим.Він був весь занурений в науку, захоплювався комп'ютерами та програмуванням. Ніхто на нашій кафедрі не помічав за ним якихось схильностей до екстремізму або націоналізму. Павлу були абсолютно нецікаві ці теми, він жодним чином не виявляв зацікавленість у даних сферах.

 ВВС Україна: Можливо, Лапшина помічали в участі у футбольних фанатських рухах? 

Віктор Ласкін: Так ви що, які фанатські рухи? І близько такого не було. Він є єдиною дитиною в сім'ї, перебував під пильним контролем батьків. Батьки жорстко контролювали, щоб він не брав участі у подібних екстремістських заходах. Мені так точно не відомо, щоб він колись був помічений або на фанатських, або інших подібних екстремістських зборах.

ВВС Україна: Ви припускаєте, що Павло був учасником якоїсь екстремістської організації, а ви і його батьки про це не знали?

Віктор Ласкін: Важко сказати. Ніяких схильностей до радикальних або екстремістським ідеям у нього не було. За роки спілкування з ним жодного разу навіть думки такої не виникало, ніколи не звучало жодних натяків на екстремістські або навіть націоналістичні ідеї. 


ВВС Україна: Чи помічали ви за ним якусь позицію з приводу релігій - ісламу або православ'я? 

Віктор Ласкін: Такі теми у нас навіть ніколи не піднімалися під час роботи та навчання. Тут працюють фахівці в галузі машинобудування та програмування, не до цього людям, тільки робочі розмови.

ВВС Україна: Якщо інформація британської поліції виявиться правдою, маєте уявлення, де Павло міг захопитися ідеями ненависті до ісламу? 


Віктор Ласкін: Не знаю. Можу припустити, що ці ідеї могли бути сприйняті з Інтернету, якщо це дійсно правда, в чому я дуже сумніваюся. Розумієте, в чужу душу НЕ залізеш і не поглянеш, що робиться в голові людини і про що він насправді думає. В Інтернеті можна знайти безліч всілякої інформації. Можливо, сліди потрібно шукати там. Однак зазначу, в спілкуванні він жодним чином не виявляв зацікавленості в релігійних, політичних або національних питаннях. джерело"

 Це не повне інтерв'ю, але 80 % його присвячено правому екстремізму. Як ми бачимо, Європа знов шукає проблему тероризму в правих чи націоналістичних середовищах, на які намагаються і досі вішати ярлик Нюрнберзького процесу. Їх недолугі уми ніяк не можуть зрозуміти, що націоналізм побудований на любові до  своєї батьківщини та нації. І що досить нас малювати, отаким всесвітнім злом, яке хоче знищити всіх навколо себе. Запам'ятайте, будь ласка: "Ми не проти всіх, ми за своє!" .

P. S. Якщо десь у Європі загине мусульманин - це не означає, що до його загибелі причетні націоналісти будь - якої країни. І якщо навіть Павло Лапшин проходив поруч зі мною на вулиці, поспішаючи додому - я ніколи не дам свідчень проти нього, або щось розповім про його особистість, кинувши тим самим чергову брудну кістку західним таблоїдам, і тим самим не підставлю під черговий удар націоналістичну або праву ідею.

З повагою, Келебрант Домінатор

2 коментарі:

  1. Також 27.07.2013 слідча група вирушила до
    України, щоб дізнатися більше про минуле 25-
    річного підсудного, мовиться в повідомленні.


    Щщщо? Машина часу?

    ВідповістиВидалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ