вівторок, 15 листопада 2011 р.

Рада скасувала квоти на українське в ефірі

Хоч і не зовсім вчасно, але повідомляємо: 3 листопада Верховна Рада ухвалила закон, що передбачаєскасування квот на українську музику в ефірі та зменшення квот на національний аудіовізуальний продукт з 50% до 25%.

 238 народних депутатів підтримали законопроект у другому читанні і в цілому, хоча Головне юридичне управління парламенту рекомендувало відправити його на повторне друге читання, оскільки він потребує суттєво доопрацювання.


Закон вносить до закону «Про телебачення і радіомовлення» такі зміни:

1) частину першу статті 9 викласти в такій редакції:
«1. У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 25 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт» (було: «1. У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців»);

2) абзац третій частини четвертої статті 28 виключити (виключається така норма: «у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення»).

Незважаючи на те, що 3 листопада Андрій Шевченко і Оксана Білозір та інші опозиційні депутати наполягали зняти цей проект з розгляду, його все ж почали розглядати постатейно.

Всі поправки представників опозиції були відхилені. Деякі з них (Юрій Кармазін, Дмитро Шлемко) пропонували збільшити квоту до 70%. Олена Бондаренко все ж наполягала на 25% квоті, оскільки саме таку пропозицію підтримала робоча група.

Андрій Шевченко звернув увагу колег на те, що їх вводять в оману, бо робоча група не підтримала цей проект і що в Європі захищають свій національний аудіовізуальний продукт квотами 40-50 %. На думку пана Шевченка, ухвалення цього закону - початок нової ідеологічної війни і спроба віддати український ринок в руки російському шоу- та медіабізнесу. Він висловив сподівання, що президент не підпише цей «антиконституційний закон».

Опозиція постійно наголошувала на тому, що цей закон знищить виробника українського аудіовізуального продукту, натомість цю нішу займуть їхні російські колеги. За словами В'ячеслава Кириленка, це справа національної безпеки.

Як писала «Телекритика», відповідний законопроект про внесення змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» № 6342 щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення зареєструвала 26 квітня 2010 року Олена Бондаренко.

Законопроект про квоти був прийнятий 1 лютого в першому читанні, згодом його доопрацьовувала робоча група і підтримав профільний комітет.


На думку експертів, ухвалення закону у другому читанні без істотних адекватних змін «призведе до втрати усіма гілками влади в Україні контролю не лише за низкою галузей індустрії культури, ростом у державі безробіття серед працівників культури, але й за станом інформаційно-культурного простору».

В іншому законопроекті - № 8095 - народні депутати Віктор Уколов, Олена Бондаренко, Юрій Стець, Андрій Шевченко та Олександр Абдуллін запропонували звільнити від оподаткування і збору за користування радіочастотним ресурсом україномовні радіокомпанії.


P.S. як влучно сказав співак Володимир Вермінський: Це не народні депутати, таке рішення могли прийняти тільки антинародні депутати.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ