понеділок, 7 листопада 2011 р.

ЦРУ вивчає громадську думку у Facebook і Twitter

 

Так звані «бібліотечні ніндзя» ЦРУ у вивченні міжнародної ситуації покладаються на твіти і записи у Facebook. Про це в ексклюзивному інтерв`ю Associated Press розповів директор Центру аналізу відкритої інформації Даг Накін (Doug Naquin). 

За словами пана Накіна, таким чином ЦРУ відстежує масу інформації - від громадської думки з того чи іншого питання до передумов революції. Саме тому моніторинги соцмереж поряд з аналізом інформації в медіа входять до оглядів, які ЦРУ майже щодня надає Білому дому та президенту США Бараку Обамі.
Мета аналітичного центру ЦРУ, створеного за рекомендаціями Комісії 9/11, - вивчення ситуації у світі задля боротьби з тероризмом та протидії його поширенню. До складу Центру входять кілька сотень співробітників, які володіють іноземними мовами. Більшість із них перебувають у Вірджинії, інші ж працюють у найрізноманітніших країнах світу. Вони отримують завдання на кшталт оцінити настрої людей певного регіону Близького Сходу - саме так аналітики ЦРУ передбачили революцію у Єгипті. При цьому обсяги інформації для моніторингу можуть сягати і 5-ти мільйонів твітів на день. 
Ще більшу увагу соцмережам ЦРУ почала приділяти 2009-го року, після «Зеленої революції» в Ірані. Тоді Twitter вибухнув закликами до демонстрацій, і після офіційного оголошення перемоги на виборах президента Махмуда Ахмадінежада люди вийшли на вулиці. Як зазначає AP, у пригоді соцмережі стали і в вивченні громадської думки щодо усунення Усами бен Ладена. Так ЦРУ визначили, що найбільше осуду дій США було у твітах мовою урду, китайською та Пакистана, що є союзником Китаю. За кілька тижнів після рейду, коли Барак Обама виголосив промову щодо вирішення близькосхідної проблеми, негативні відгуки у Twitter постили люди з  Туреччини, Єгипту, Ємена, Алжиру, Перської затоки та Ізраїля. При цьому у твітах арабською та азербайджанською йшлося, що Обама симпатизує Ізраїлю, в той час як на івриті користувачі мереж назвали позицію президента США проарабською.
За соціальним мережами співробітники ЦРУ аналізували події у Бангкоці, де навесні минулого року відбулися масові заворушення. Тепер доступною стала й Африка: завдяки мобільним тезнологіям активність у соцмережах тут більше не є проблемою.
P.S. А ми думаємо, чому в нас так багато відвідувачів з США? Ніндзя привіт!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ