пʼятницю, 7 вересня 2012 р.

Береговому - угорська, Миколаєву - російська

До Вашої уваги дайджест "мовних новин".


Депутати Берегівської міської ради (Закарпатська область) проголосували за надання угорській мові статусу регіональної на території міста.

«На сесії міської ради 26 із 36 депутатів проголосували за надання в місті угорській мові регіонального статусу», – повідомив Гайдош.

За його словами, відповідно до прийнятого рішення, відтепер при виготовленні бланків, штампів і печаток Берегівської міськради поряд з українською мовою будуть наноситися і написи регіональною угорською мовою.

«Відтепер поряд з державною мовою з’являться написи угорською на вказівниках, табличках, носіях візуальної реклами, розміщених на території міста. Що ж до володіння українською та регіональною угорською мовами, то цей критерій буде враховуватися і під час підбору кадрів до органів державної влади та місцевого самоврядування», – додав міський голова.

На сьогодні чисельність населення міста Берегове становить 25,5 тис. осіб з них 12,8 тисяч - угорці.

Джерело

Депутати Миколаївської облради ухвалили рішення про надання російській мові статусу регіональної в Миколаївській області.

За таке рішення проголосували 74 депутати, "проти" - 8, передає УНІАН.

Обговорення питання тривало приблизно годину.

У попередньому порядку денному 11-ї сесії облради питання "Про реалізацію вимог Закону України "Про засади державної мовної політики" в Миколаївській області" значилося п'ятим за рахунком.

Проте напередодні сесії під час обговорення порядку депутати зазначили, що будуть мітинги, тому питання треба розглядати одним з перших.

Голова Миколаївської облради Ігор Дятлов під час обговорення рішення про надання російській мові статусу регіональної сказав, що з 2006 року обласна адміністрація одержала 2 тис. 100 заяв, з яких 600 були написані російською мовою.

"Питання не в грошах. Гроші на папір ми знайдемо! Ухвалення цього рішення – аж ніяк не крах бюджетної системи, як говорять деякі політичні сили. Tе, що люди з різних політсил приходять до нас не з гаслами, а з шашками – не робить нас мирними, а тільки вносить "смуту". Думаю, що ми ухвалимо рішення, і знайдемо консенсус", - заявив Дятлов.

Водночас, за словами депутатів, про те, у скільки реалізація положення закону про мову обійдеться Миколаївському обласному бюджету, поки що невідомо.

Губернатор Микола Круглов зазначив, що "прийнятий закон – рамковий. А рішення про обсяги грошей ухвалюватиметься тоді, коли він буде затверджений остаточно".

Як повідомлялося, 21 серпня сесія Миколаївської міськради ухвалила рішення про надання російській мові статусу регіональної в м. Миколаєві.

Перед мерією також відбулися два мітинги тих самих політичних сил. У ряди пікетників було кинуто димову шашку.

Як відомо, мовний закон вже підтримали в 7 областях: Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Одеській, Херсонській та Харківській.

Крім того, російську мову підтримали в 9 містах: Ізмаїлі, Одесі, Севастополі, Харкові, Миколаєві, Херсоні, в Ялті, Луганську та в Красному Лучі.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ