вівторок, 20 листопада 2012 р.

Рада ухвалила закон про біометричні документи у новій редакції

Верховна Рада намагається запровадити закон про біометричні документи вже кілька років


Верховна Рада України ухвалила у новій редакції закон про введення біометричних паспортів, врахувавши пропозиції президента Віктора Януковича.

Напередодні він ветував закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр".
За нову редакцію закону у вівторок 20 листопада, проголосували 243 депутати з 355 зареєстрованих у залі, повідомляє агенція Клацнути
"Інтерфакс-Україна".

Представляючи пропозиції президента у парламенті, депутат, представник президента у ВР Юрій Мірошниченко відзначив, що закон, поданий на підпис, передбачає видачу великої кількості документів, які будуть використовуватись на території України.

Для оформлення цих документів передбачається використання засобів єдиного державного демографічного реєстру, які посвідчують особу, як-от: водійські права, посвідчення особи без громадянства, на постійне та тимчасове проживання, картка мігранта, посвідчення біженця.

Закон встановлював також "інші документи, які посвідчують особу": президент наголосив, що ці "інші документи" не перелічені. Депутати цей термін з нової редакції прибрали.

Також депутати до нової редакції додали норму, відповідно до якої особам, які через релігійні переконання відмовляються від внесення особистої інформації до безконтактного електронного носія, гарантується право на відмову від такого документу чи від внесення цієї інформації до електронного носія.

Ще одне виправлення стосувалось незадоволення президентом нормою, яка передбачала, що платня за надання адмінпослуг належить до власних надходжень бюджетних установ. Новою редакцією передбачене віднесення платні до доходів загального фонду держбюджету.

Правозахисники проти

Раніше низка правозахисних громадських організацій, а також громадські ради при міністерстві юстиції України та Держслужбі з питань захисту персональних даних, уповноважена з прав людини Верховної Ради Валерія Лутковська, Українська православна церква (Московського патріархату) закликали президента не підписувати закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр". Вони заявляли, що він суперечить Конституції і міжнародним стандартам у галузі захисту приватного життя.

Противники закону також твердили, що Україна зобов'язалася перед ОБСЄ і ЄС запровадити біометричні дані лише у закордонних паспортах громадян України, у той час як в ухваленому законі ідеться про обов'язкову наявність таких даних для понад 10-ти видів документів, що посвідчують особу.

Верховна Рада намагається запровадити закон про біометричні документи вже кілька років.

Раніше президент Янукович вже застосовував право вето до закону "Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України", що був ухвалений у 2011 році і зміст якого багато у чому подібний до закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр".

Ветуючи той закон, Віктор Янукович вказував на відсутність гарантій захисту приватної інформації про особу, а також на необґрунтовані фінансові витрати, які ляжуть на плечі громадян через необхідність змінювати старі документи на біометричні.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ