понеділок, 26 листопада 2012 р.

Націоналісти перемагають на виборах в Каталонії

Виборці в іспанській Каталонії підтримали націоналістичні сили, але покарали регіонального лідера, який оголосив дочасні вибори.

Правляча правоцентристська партія глави місцевого уряду Артура Маса залишилася найбільшою в каталонському парламенті, отримавши 50 зі 135 місць. Але це менше, ніж 62 місця, які в неї були до виборів.

Друге місце посіла "Республіканська ліва пвартія", яка також має сепаратистську орієнтацію. Вона здобула 21 місце, це вдвічі більше, ніж на попередніх виборах.

Обидві партії, які здобули найбільше голосів, виступають за незалежність Каталонії від Іспанії.

Пан Мас сказав ВВС, що впродовж наступних чотирьох років порадиться з мешканцями регіону щодо незалежності.

"Я щасливий завдяки сьогоднішнім результатам, але не настільки, наскільки міг би бути щасливим", - сказав він.

Пан Мас оголосив дочасні вибори після суперечки з центральним урядом у Мадриді щодо фінансування. Іспанський уряд звинуватив пана Маса в експлуатації економічної кризи, твердячи, що каталонські націоналісти шукають виправдань після того, як витратили майже всі гроші.
В ЄС, але не в Іспанії

Пан Мас твердить, що багатий та впливовий північно-східний регіон Іспанії отримує замало коштів від центрального уряду. Його націоналістична коаліція доводить, що Каталонії було би значно ліпше як члену Європейського Союзу, а не як регіону Іспанії.

Прапор ЄС можна було часто побачити на мітингах на підтримку Артура Маса. За його словами, незалежна Каталонія швидко здобуде членство в ЄС.

Як передає кореспондент BBC у Барселоні Том Баррідж, дорога до незалежності Каталонії не є аж такою прямою та безперешкодною.

Відповідно до чинної іспанської конституції, проведення референдуму про статус регіону є протизаконним, а правляча в Іспанії Народна партія вочевидь заблокує будь-яку спробу конституційної реформи.

Інші потужні політичні сили регіону, такі як Народна партія Каталонії або Соціалістична партія, виступають проти ідеї незалежності.


Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ