середу, 24 липня 2013 р.

Суд у справі Сергія Бондаря




23 липня 2013 року Шевченківський районний суд Києва відпустив активіста ВО "Свобода" Сергія Бондаря. Хлопця зобов'язали упродовж п'яти днів сплатити заставу – 17205 гривень. Кинути за грати свободівця намагалися за те, що він нібито брав участь у побитті "антифашистів-тітушків"18 травня на Софійській площі в Києві.
Націоналіста затримали напередодні, коли він повертався з акції проти незаконної забудови на вулиці Тверській у столиці. Міліціянти спочатку доставили хлопця до Шевченківського РУВС на Прорізній, де його протримали до вечора, а потім – до СІЗО, де активіст пробув до сьогоднішнього судового засідання.

Сергієві Бонадрю інкримінували статтю 296 кримінального кодексу України – "хуліганство", яке полягало буцімто в нападі на учасників "антифашистського мітингу" 18 травня. Під час спілкування з народними депутатами-свободівцями Андрієм Мохником та Юрієм Сиротюком міліціянти повідомили, що 19-річного юнака звинувачують у побитті "кроликів".

Під час розгляду справи на вулиці тривала акція на підтримку свободівця. Націоналісти прийшли підтримати побратима з плакатами "Стоп НКВД!" та "Геть "мєнтовський бєспрєдєл"!". Активісти скандували гасла на підтримку Сергія. У зв'язку з цим охоронець наказав зачинити вікно в залі суду, однак скандування учасників акції було чутно гучніше, аніж слова слідчого й прокурора.

Суддя повідомив підсудного, що його було силою доправлено до відділку міліції у зв'язку з тим, що він буцімто ухилявся від участи в допитах. Свободівець, своєю чергою, запевнив, що насправді жодної повістки йому раніше не надходило. Однак суддя намагався аргументувати вину націоналіста словами: "Ви що, телевізора не дивитеся?" Ба більше, як доказ "ухиляння" в суді було надано довідку з ЖЕКу про те, що хлопця шукали на вулиці Декабристів, де Сергій ніколи не мешкав. Останнім же аргументом "вини" була заява слідчого про те, що "сусідка" не бачила юнака вдома три дні.

На судовому засіданні були присутні народні депутати від ВО "Свобода" Андрій Мохник та Андрій Іллєнко. Націоналісти надали суду клопотання про взяття Сергія Бондаря на поруки. Згодом до суду прибули депутати Юрій та Олег Сиротюки.

Тоді, коли суддя оголосив перерву в роботі суду, тікаючи із зали суду, слідчий Гавінський залишив на столі документи, де було зазначено прізвища осіб, які 18 травня перебували в БРДМ, що рухалася центром столиці. Присутні з'ясували, що в бойовій машині під час акції "Вставай, Україно!" центром Києва їхали Ромашенко В.О., Ковалик Є.М., Жлукто І.М., Кібалко С.В. та Савченко В.М. Присутній на засіданні народний депутат від ВО "Свобода" Андрій Мохник подав заяву про службове недбальство слідчого та вимагав відсторонити його від справи.

Розглянувши справу, суддя Яструбов оголосив вирок – Сергія Бондаря відпустили, однак він зобов'язаний сплатити 17205 гривень впродовж п'яти днів.

джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ