вівторок, 16 жовтня 2012 р.

Мандрівка до Петриківки


Всі ми чули про петриківський розпис, бачили сувенірний посуд   ним розмальований і знаємо, що десь є село Петриківка, звідки все пішло.

виявляється це "десь" знаходиться в 40 хвилинах шляху від Січеслава, в миловидному селищі міського типу, де жителі розмовляють майже вишуканою українською, в центрі селища стоїть гастроном, а навпроти - Центр народного мистецтва "Петриківка".


 "Якщо не ти, то хто?" вдалося недовго поспілкуватися з директором центру, заслуженим майстром народної творчості України Андрієм Пікушем. Він розповів нам про становлення петриківського розпису як промислу в Україні. Виявляється, довго петриківка жила в нелегальній, підпільній формі. Люди замовляли розпис стін, посуду, але  так,  щоб не знала податкова інспекція чи  міліція.

Заборонено? Ні, не чув!:)
Розпис стін був настільки популярним, що на цьому виросли цілі династії майстрів на селі. Не дивлячись на тоталітарний режим, в якому не було свободи культури та національного самовираження,  розпис не загинув -  він вижив у своїй автентичній, справжній формі. Певний час навіть працювала Школа декоративного малювання ( з 1936 по 1941 роки), потім її директор був ув'язнений та  звинувачений в буржуазному націоналізмі.

Проте  в Києві п'ятеро випускниць школи  взяли участь в першій виставці картин після війни і принесли туди панно з петриківським розписом. Цей витвір сподобався самому міському голові - дівчатам дали гуртожиток і  можливість грати провідну роль у відкритті сувенірної фабрики. Таким чином, Київську сувенірну фабрику ім. Т.Шевченка  у 1947 році відкрили за допомогою 5 молодих жінок з січеславського краю. Завдяки ним ця техніка стала візитівкою України в світі. Хоча насправді вона поєднує в собі різні культури. Наприклад, поєднання  чорного фону з яскравим орнаментом - здобуток сходу. В 19 столітті  чорний фон приїхав з азійських культур (Маньчжурія, Монголія, Татарстан) -  звідти прийшов в Росію і вже потім до нас. Так що якщо вам раптом казатимуть, що розпис на чорному тлі - це суто руський стиль - впевнено протестуйте.

Сьогодні Центр об'єднує роботи близько 40 майстрів петриківського розпису, які не лише привертають увагу туристів, а й мають великий успіх на міжнародних виставках в Європі, Америці, Японії тощо. Школа декоративного малювання знову випускає майстрів.

Якщо вам цікаво, завітайте на сайт центру - там можна придбати чудовий український подарунок, замовити розпис інтер'єру, домовитись рпро екскурсію чи просто дізнатись про виставкові новини. Ваша мандрівка до Петриківки може початися онлайн - а закінчитись саме в обителі петриківської творчості, хто знає?

Онука Чучупаки


Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ