понеділок, 28 січня 2013 р.

Жовто-блакитний чи блакитно-жовтий?

Через суперечки стосовно українського прапора в черговий раз повертаюсь до цієї теми.  В день прийняття Верховною Радою постанови про державний прапор роблю своє дослідження.  Цього разу я буду розглядати питання не з точки зору сакральності, а з точки зору історії.
При обробці інформації мозок просто тріщав  від напруження. Багато людей боролися за свої версії, доказуючи одне одному, що український прапор або синьо-жовтий, або  жовто-блакитний. Кожна людина пропонувала свої  версії з приводу кольорів прапора, намагаючись знищити теорію опонента. Вбивало,  коли люди переходили до взаємних образ та знущань. Ну годі вже, щоб не перевантажувати ваш мозок, буду лаконічним.

Українське синьо-жовте колірне сполучення. Походить воно від герба Галицько-Волинського князівства - золотого лева в синьому полі, який зявився в другій половині ХІІІ століття.
Українці традиційно називають свій прапор «жовто-блакитним» сказуються гени поколінь. На мові геральдики (науки про герби) та вексилології (науки про прапори) це значить, що жовтий колір є головним (тому в описі прапору він називається першим по черзі, зображується вгорі) а блакитний є допоміжним (тому називається другим, зображується внизу прапора і використовується на гербі як тло).
 
Нинішній прапор України називається синьо-жовтим, тому верхня його половина є синьою (головний колір), а нижня — жовтою (допоміжний колір). Тому, згідно з законами геральдики, на державному гербі мав би зображатися синій Тризуб на жовтому тлі. Проте в дійсності ми маємо жовтий Тризуб на синьому тлі — і це вірно. Але тоді головний, жовтий колір має бути угорі нашого прапору, а не навпаки.

Знаходячись під владою інших держав жовто-блакитний прапор зникає з широкого вжитку, згадок про жовто - блакитний прапор в період ХІV - ХVІІ  не знайшов.


У XVIII столітті серед прапорів стали переважати блакитні полотнища з золотими чи жовтими зображеннями гербів та частково інші ознаки, як небесні світила, зброя, постаті святих Михаїла, Юрія та інші. Лицева сторона полкових і сотенних корогв і знамен була національною емблемою з зображенням козака у золотому чи жовтому щитовому полі на блакитному полотнищі.

Під час революційної «Весни народів» 1849 р. Головна Руська рада у Львові відновлює використання герба Руського королівства (Галицько-Волинської держави) ХІІІ-XIV століття з зображенням золотого лева, що спинається на скелю у синьому полі, а як національні прапори широко вживаються стяги з поєднанням синього і жовтого кольорів. На початку ХХ ст. під впливом геральдичних правил (за правилами вексилології, кольором верхньої смуги на прапорі має бути колір основної гербової фігури) більшого поширення набув жовто-блакитний прапор (тобто, верхня смуга жовта).

Прапор в жовто-блакитних кольорах повертається в  часи УНР.




Кольорові малюнки Шіппіха, виконані в кінці 1917 р. після проголошення 3-го Універсалу та опубліковані видавництвом "Вернигора" як листівки та плакати.

На крики прихильників синьо-жовтого прапору про те, що чорно-біла  фотографія неправильно передає тон і т.п. хочу відповісти так:




В статті газети "Свобода" за 1917 рік    є два тексти: в одному з них ваказано про жовто-блакитний прапор, а в іншому - блакитно-жовтий. Це свідчить про те, що тоді українці мали два прапори.

                               З проголошення Злуки 22 січня 1919 р

28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла постанову Про затвердження державним прапором України Національного прапора. В ній зазначається: Державний Прапор України «являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої — синього кольору, нижньої — жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Друзі, хочу на завершення сказати вам, що незалежно від того, якого кольору прапора ви притримуєтеся, доля у нас одна -  це боротьба за Українську Самостійну Соборну Державу та владу української нації на своїх землях. 
 «Краще перемогти під прапором, ніж здохнуть під забором».

ГА
       Фотографія прапора 2-го Запорозького полку (періоду УНР)

Щиро Ваш, Келебрант Домінатор





7 коментарів:

  1. Перевернутий стяг - погана прикмета, а в нас, виходить, при будь-якому розкладі буде Український стяг)!)

    ВідповістиВидалити
  2. Тобто, погані прикмети то не до нас))

    ВідповістиВидалити
  3. Державний Прапор України - синьо-жовтий.

    ВідповістиВидалити
  4. Чорний Ворон21 липня 2013 р. о 18:07

    З таких "неточностей", "помилок" щодо прапору, спотвореного перекладу слів українською мовою з російської тощо і починала руйнація української нації. Коли мова йде про власний народ - немає дрібниць! Кожна помилка може стати фаталною. Не забуваймо, що наші предки багато значення надавали символам, їх впливу на долю людини, народу.

    ВідповістиВидалити
  5. скажіть будь лака , що означає жовто блакитний стяг ( до 1918 року)

    ВідповістиВидалити
  6. Голосуйте за зміну державного прапора України.
    Петиція до Верховної Ради України про повернення Україні жовто-блакитного прапору (жовтий вгорі). Нашого споконвічного, геральдично правильного прапору.
    https://secure.avaaz.org/ru/petition/Deputatam_Verhovnoyi_Radi_Ukrayini_Priynyati_Zakon_pro_Prapor_z_takimi_kolorami_zhovtiy_zgori_blakitniy_znizu/share/?new
    Поширте посилання серед друзів, щоб зібрати якомога більше підписів.

    ВідповістиВидалити
  7. Прапор України (синьо-жовтий) був заснований на національних традиціях, а не за законами геральдики!!!!!

    ВідповістиВидалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ