вівторок, 31 січня 2012 р.

Студенти-іноземці вимагають вибачення від тернопільських журналістів




На першій шпальті «Нова Тернопільська газета» опублікувала статтю, без авторського підпису, про бійку біля місцевого бару «Орнава» двох іноземних студентів Тернопільського вишу через дівчину. Один молодий чоловік темношкірий, другий – араб. Текст публікації поданий під образливим заголовком «Біля «Орнави» лилася «чорна» кров… Араби з неграми билися за наших к…ів».


Місцева газета публікацію ще й проілюструвала фотоколажем, зобразивши світловолосу дівчину, яку за груди тримає мавпа. На задньому плані монтажу фотографія темношкірих студентів. Ними виявились студенти Тернопільського національного університету імені Пулюя, які взагалі не мають відношення до інциденту і не розуміють, як їхнє зображення потрапило в газету. Адже знімок був зроблений давніше, за столиком на вулиці.

Французький інтернет-портал The Observers de france24 зреагував на публікацію своєю статтею «Українська газета зображає африканців і арабів як мавп, які мацають жінку». Студенти-іноземці розповіли французькому виданню, що їх образила публікація у тернопільській газеті, що вони побоюються расистських нападів, що в Тернополі небезпечно ходити вулицями, а міліція байдужа до їхніх звернень, а тому не радить молоді з африканських країн їхати на навчання в Україну. Французький інтернет-форум рясніє відгуками.

Прокуратура взялась за газету

Редактор газети Микола Мартинчук сьогодні протягом дня так і не відповів на телефонні дзвінки, а потім взагалі вимкнув мобільний. У редакції пояснили, що ані його, ані заступника сьогодні не буде. Однак учора в одному з коментарів редактор зазначив, що не вважає статтю образливою і не бачить в ній порушення журналістських стандартів та етики.

Тим часом прокуратура Тернополя перевіряє наявність чи відсутність в діях «Нової Тернопільської газети» ознак злочину, передбачених статтею 161 Кримінального Кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії), інформує прес-служба прокуратури.

Ректорат Тернопільського національного університету імені Пулюя просить іноземних студентів утриматись від протестів. Нині в виші навчається близько 300 студентів з різних країн. Газетну публікацію в університеті називають провокацією.

Джерело 

Коментар Онуки Чучупаки:

Такий інцидент досить негативно впливає на імідж України у світі, проте сьогодні, здається, вже ніщо не може його так зіпсувати.  Ми мали Фемен у Римі, 9 травня у Львові, а сьогодні ще й "тернопільських мавп", з яких усі бажаючі (а таких буде дуже багато) зможуть роздути величезний скандал (і в якомусь сенсі вони матимуть рацію, тому що журналістська етика в даній публікації все ж порушена).

Який можна зробити висновок: право-патріотичному руху даний інцидент не приніс ніякого позитиву: ми й так знаємо, що представники чужих національностей задивляються на українських дівчат, в той час як дівчата часто дозволяють це робити. Проте Європа буде вішати на нас "нацистські ярлики", спецслужби посилюватимуть тиск на різні праві організації, і в черговий раз "нетолерантна шалість" опосередковано виллється у неприємності для тих же, хто нею пишається.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ