вівторок, 17 січня 2012 р.

Протести в Румунiї найбiльшi від часiв Чаушеску - революційний 2012 почався

Протести, якi вiдбулися цього вiкенду в Румунiї, були масовими, насильницькими i непередбаченими. Нiчого подiбного не було в Румунiї від часу падiння режиму Чаушеску в кiнцi 80-х рокiв минулого столiття. Причиною протесту був цього разу не деспотичний режим, а економiчна криза, з якою уряд катастрофічно не може впоратися, вважають протестувальники. 
 Тисячi людей вийшли на вулицi не тiльки Бухареста, але й 40 iнших мiст по цiлiй Румунiї, щоб показати свiй гнiв з приводу того, якими невмiлими є дiї влади щодо приборкання економiчної кризи в країнi.


​​Їхнє послання було важко не почути, чи не помiтити – в центрi Бухареста летiла брукiвка, трощилися вiкна, дiйшло до застосування сльозогiнного газу та водометiв. Близько 60 осiб, включно з полiцейськими, були пораненi. Коли полiцейськi, можливо, з надмiрним завзяттям, як потiм визнали їхнi шефи, розганяли демонстрантiв, з натовпу, що його закривали клуби диму, чулося: «Йди-но сюди, паскудний пес»!
 
Прем’єр: «Ми не будемо терпiти  вуличного насильства»


Це звернення стосувалося президента країниТраяна Басеску, який є головним об’єктом критики. Не оминає вона i прем’єр-мiнiстра країни Емiля Бока, який заявив, що не потерпить насильства, хоча й розумiє, що суворi заходи економiї «завдали страждань багатьом людям».


«Ми не будемо терпiти  вуличного насильства. Мирнi й законнi протести є легiтимними, i мушу зазначити, що я розумiю страждання, труднощi, потреби і проблеми багатьох людей, якi з ними стикнулися. На жаль, цi проблеми не вирiшуються за одну нiч», – сказав прем’єр.
 
Цiкавою особливiстю румунських протестiв є те, що безпосередньо спровокувала їх вiдставка популярного мiнiстра охорони здоров’я Раеда Арафата, який пiшов на знак протесту проти реформ у своєму вiдомствi. Арафат родом з Палестини, емiгрував до Румунiї у 1980 роках i зумiв органiзувати в країнi професiйну систему швидкої допомоги. Вiн виступив проти планiв уряду тепер її приватизувати, щоб зекономити державнi фiнанси. На думку Арафата, змiна не була б на користь пацiєнтiв. Його вiдставцi передував виступ президента, який назвав популярного доктора i мiнiстра «брехуном».
 
Нинi пре’мєр-мiнiстр пообiцяв переглянути план реформ в охоронi здоров’я, вiдкриваючи цим шлях до повернення Арафата на посаду. Але, на думку мiсцевих оглядачiв, навряд чи це допоможе заспокоїти розбурханi пристрастi. Надто багато iнших причин для невдоволення мають румуни.


Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ