понеділок, 19 березня 2012 р.

Скільки ви переплачуєте за закордонний паспорт?

А ви вже заплатили за закордонний паспорт піднебесну ціну? Як ні? Невже вам паспорт коштував 170 грн.,як це прописано в законі?


 Роз'яснювальну роботу для жителів Дніпропетровська  та робітників паспортних столів сьогодні проводив "Демократичний альянс".

Онука Чучупаки від "Якщо не ти,то хто?" також приймала участь в цьому дійстві - вийшло захоплююче, хоча й не без розчарувань. Деталі - далі.

Згідно усіх нормативних документів, затверджених законодавством, а саме Постановою КМУ № 231 від 31.03. 1995 року, обов'язковим платежем при  оформленні закордонного паспорту є платіж за державне мито - 170 грн. Всі інші - не обов'язкові, і за законом виплачуються лише у випадку, коли громадянин підтверджує це заявою. В Україні ж вартість закордонного паспорту варіюється до піднебесних цін: і справа навіть не в агенствах-посередниках, що допомагають зібрати всі документи. Ціни дивним чином різні  в самих паспортних столах: там, де вони сталі та регулюються законодавством.

Наш друг Олексій  проконсультувався у робітниці установи, отримав купу квитанцій і ніякої інформації про те, що частина  з них може бути сплачена за його бажанням. Згідно квитанцій, Олексій до 170 грн. законних переплачував ще близько 200 грн. зверху.

Розмова зі співробітниками записана на камеру. Врешті-решт вони зізналися, що, дійсно, не всі справки та бланки є  обов'язковими при оформленні паспорта. Слід зазначити, що цей факт не вказаний  на жодному стенді установи.



Щоправда, після прибуття нашої бойової групи, службовець паспортного столу почала про це говорити відвідувачам (дивно, що до появи камер, нашому Олексію ніхто нічого не сказав). Коли ми звернулися за коментарем до одного з чоловіків-клієнтів, що отримав свою  купу  квитанцій, він відмовився щось говорити.

"- Вы понимаете, что здесь грубо нарушается закон,  вы можете повлиять на это?
- Мне все равно.
- Вы готовы переплачивать 200 грн. ?
- Да"

Сказати, що після цієї розмови стало гидко - не сказати нічого. До громадянського суспільства нам з такими "овочами" дуже далеко.  "Громадяни" накшталт цього чоловіка - безвідповідальні, байдужі та інертні. Вони - справжній подаруночок для тих, хто непроти наживитись на чужих грошах.

Хочеться вірити, що колись народ перестане боятися і боятимуться вже  його. Бо за Конституцією, як ви пам'ятаєте, "єдиним джерелом влади в Україні є народ". Яке джерело, така й влада?

Не переплачуйте за закордонні паспорти, майте можливість побачити світ та обов'язково повертайтеся назад!

Слава Україні!

Онука Чучупаки

3 коментарі:

  1. И к кому обращаться, если в паспортном столе откажут в выдаче паспорта за 170 грн?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Можна звертатись до ДемАльянсу, вони цю справу добре вивчили.

      Пишіть на lyst@suprotyv.com.ua , а там ми вас зв*яжемо з людьми!:)

      Видалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ