середу, 15 серпня 2012 р.

Телефон ворог активіста

У США оприлюднили результати дослідження, метою якого було з’ясувати, як можна організувати стеження через мобільні пристрої.
Правозахисники з Freedom House та американська Рада керуючих з телерадіомовлення спробували на основі результатів такого дослідження виробити низку застережень, про які варто пам’ятати. Причому стосуються вони як громадян автократичних країн, так і населення країн старої демократії.

Мобільні телефони стали частиною нашого життя. З їхньою допомогою можна не лише подзвонити, але і сфотографувати, і отримати гроші, чи заплатити за послугу, зіграти в улюблену гру, чи дізнатися останні новини. Але саме тому, що вони відіграють таку велику роль у нашому житті, вони і стають небезпечними, особливо у недемократичних суспільствах.

Нещодавнє дослідження, яке замовили спільно правозахисна організація Freedom House та Рада керуючих з телерадіомовлення США, до структури якої входить і Радіо Свобода, свідчить, що через смартфони, такі як iPhone, Nokia та Droid, представники влади можуть легко встановити стеження за людиною.

«Назагал, досліджені технології не забезпечують достатнього рівня безпеки. В автократичних режимах, таких як Білорусь, Китай та Іран це може мати наслідки для правозахисників, журналістів, опозиційних політиків, і навіть звичайних громадян», – мовиться у дослідженні.

В результаті, урядові структури можуть безкарно переслідувати, ув’язнювати, піддавати тортурам та навіть вбивати людей, використовуючи цифрові дані з їхніх мобільних телефонів, мовиться у звіті.

Звичайно, говорять автори дослідження, безпечно не можуть почуватися ані люди в демократичних країнах, але на відміну від автократій, в правових демократичних державах є незалежний механізм протидії цим зловживанням. Також людина може подати до суду, щоб захистити своє приватне життя.

П’ять речей, про які потрібно пам’ятати

«Великий брат» стежить. Фото і відео фали на вашому телефоні може активувати державна служба, або мобільний оператор за наказом уряду.

Ви не сховаєтесь. Система глобального позиціонування, GPS, яка використовується для навігації, так само можуть використати для того, щоб відстежити ваше місце перебування.

Мобільні оператори нас не захищають. Вони збирають різні дані про нас, які легко можуть опинитися в руках уряду.

Вибору нема. Коли ми купуємо комп’ютер, ми можемо встановити будь-яку захисну систему. З телефоном ми купуємо ту систему, яку вибирає для нас оператор.

Винні у цьому всі. Оскільки в забезпеченні мобільного зв’язку задіяні багато учасників, реальне покращення безпеки вимагало б участі кожного з них. Але репресивним режимам така ситуація вигідна, тому ваша безпека – у ваших руках.

джерело

1 коментар:

  1. Хоч трохи недоречно-Джордж Оруел"1984".Не дамо полiції думки нас зломити)

    ВідповістиВидалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ