пʼятницю, 24 серпня 2012 р.

Вирок Брейвіку

Андерса Брейвіка, який убив 77 людей і поранив 240 у нападах 22 липня 2011 року, засуджено до 21 року тюрми.

П'ятеро суддів у Норвегії одностайно постановили визнати його осудним і покарати максимальним терміном ув'язнення, передбаченим норвезьким законодавством.
Норвезька трагедія

  Вирок Брейвіку можуть продовжити, якщо ближче до кінця терміну ув'язнення він і далі становитиме загрозу для суспільства.

Суд над ультраправим екстремістом тривав 10 тижнів. Сторона обвинувачення вимагала визнати його неосудним і відправити на довічне психіатричне лікування.

Раніше Брейвік зізнався в тому, що 22 липня минулого року він убив 77 і поранив 240 людей. Більшість його жертв були учасниками молодіжного табору на острові Утойя.

33-річний Брейвік пояснював свої дії ультраправими та антимусульманських поглядами і не хотів, щоб його розглядали як параноїдального шизофреніка.

За словами самого Андерса Брейвіка, насильницьке психіатричне лікування було б для нього "гірше за смерть".

Оголошення вироку Брейвік зустрів з посмішкою на обличчі.

Брейвіка сидітиме в тюрмі принаймні 21 рік

У суді були встановлені відеокамери, за допомогою яких родичі загиблих в інших частинах Норвегії спостерігали за оголошенням вердикту наживо. Будівля суду від четверга оточена поліцейським кордоном безпеки.

Брейвік пройшов дві психіатричні експертизи, які дійшли різних висновків. Перша експертиза встановила, що він параноїдальний шизофренік, а друга визнала його осудним.

У середині серпня пішов у відставку начальник норвезької поліції Ойстен Меланд, коли офіційне розслідування дійшло висновку, що правоохоронці могли запобігти вбивствам, які скоїв Андерс Брейвік.

Події на острові Утойя стали найкривавішим актом насильства в Норвегії з часів Другої світової війни. Вони викликали загальнонаціональні дебати про толерантність і демократію в країні.

Андерс Брейвік не кається і жалкує лише за тим, що не вбив більше людей.Упродовж цілого процесу, який тривав 10 тижнів, Брейвік ані разу не виказав каяття чи співчуття родичам розстріляних ним молодих норвежців. Він розплакався лише тоді, коли зачитували його маніфест.

На процесі суд заслухав також свідчення вцілілих у нападі, зокрема, 19-річного Ларса Оберга, який був настільки близько від Брейвіка, що розгледів колір його очей. Свідок сказав, що чоловік у поліцейській формі, вбивав людей "зі спокійним і мужнім обличчям".

Джерело

P.S. Від "Якщо не ти, то хто?" своє бачення ситуації рік тому описав Келебрант Домінатор  у статті "Норвегия в огне".

1 коментар:

  1. Здається, що Норвегія перевершила сама себе...у всіх смислах!!

    ВідповістиВидалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ