понеділок, 27 серпня 2012 р.

Тренінг з аналізу держкоштів, або як не віддати свої податки в "страну утерянных денег"?

 У серпні 2012 року у Запоріжжі та Дніпропетровську відбулися тренінги “Аналіз місцевих бюджетів. Моніторинг державних закупівель” в рамках проекту Бюро аналізу політики “Підготовка місцевих активістів для подолання корупції у громадах” за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США.

Січеславці, яким цікава ця тема, ще мають можливість приєднатися до слухачів тренінгу завтра, 28 серпня.   Де і коли - дивіться тут. 

Ми ж розповімо  про знання, які отримали сьогодні.  Нашими тренерами були Віктор Бобиренко та Микола (прізвище уточнюється) , сумчани, що прийшли в політику з громадського сектора, а саме з відомої   Студентської революції в Сумах у 2004 році. 
 
Пан Віктор знає  про державні кошти "не понаслышке" - адже сам був головою управління сім'ї молоді та спорту Сумської облради. Обговорювали з ним принципи розподілу бюджетних коштів, механізми впливу на процеси розподілу. Він навіть розказав, як чиновники спускають гроші в "страну утерянных денег". Проте ця інформація не для протоколу:)
 
Коли мова зайшла про методи управління, серед усіх (авторитарногго, демократичного, ліберального тощо) найкращими обрали ситуативний та метод делегування повноважень.  Адже для лідера дуже важливо вчасно вміти перемикати "тактику" управління, бути гнучким, в залежності від ситуації.
 
Дуже цікава інформація по ВНЗ: інколи їх фінансові фонди (окремі, від держбюджету) можуть сягати 40% міського бюджету. Доступ до бюджету в повному розпорядженні ректорату, для студентів це суцільна загадка.  ДНУ ім. О. Гончара  має бути багатократним мільйонером при такому розкладі!:) 
 
Фінансовий фонд ВНЗ ділиться на загальний (державні кошти) та спеціальний (те, що зароблено ВНЗ: плата за навчання, різного роду побори  і т.д.). Коли визначали функції ВНЗ, обрали три: виховувати фахівців, робити з них свідомих громадян та видавати науковий продукт. На жаль, жодний ВНЗ України з цими функціями не справляється.

Пан Микола  прогнав нас галопом по тендерам. Виявляється, якщо на щось державою виділяється більше 100 тис. грн., це потребує вже тендеру. Тому не дивно, коли на якусь програму виділяється сума саме в розмірі 99 тисяч.

Контролювати тендерні конкурси можна за допомогою "Вісника державних закупівель" та наступних сайтів:
tender.me.gov.ua
tendergid.gov.ua
nashigroshi.org
irc.gov.ua

Користуйтеся, але знайте: в день, коли приймали скандальний мовний закон, було також прийнято поправки до закону про державні закупівлі й тендера, згідно якого 2/3 бюджетних коштів пішло в тінь. Думаю, така інформація не лише шокує, а й здатна мотивувати громадськість контролювати чиновників.

Не втрачайти свого шансу повчитися цьому - приходьте завтра на продовження тренінгу. Початок о 10:00 в офісі ВО "Свобода" (Січеслав).

Онука Чучупаки

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ