пʼятницю, 16 грудня 2011 р.

США втікають з Іраку: підсумок війни у цифрах

Вихід з Іраку останніх військовослужбовців армії США ознаменував закінчення фінальної фази восьмирічної операції, яка коштувала мільярди доларів і тисячі людських життів.
Тягар забезпечувати безпеку та відновлювати розорену країну тепер лягає на керівництво самого Іраку.
Майже кожна цифра статистики іракської кампанії викликає дебати. Але найбільше суперечок виникає навколо остаточної кількості жертв війни серед іракців.
У березні 2003 року США вторглися до Іраку, очоливши коаліцію, до якої також увійшли Великобританія та деякі інші країни.
Кількість американських військовослужбовців, які постійно перебували на території Іраку в роки війни, коливалася у межах 100-150 тисяч. Їхня чисельність досягла піку у 2007 році під час різкого нарощування сил для боротьби з повстанцями.
Збільшення військового контингенту на додаткові 30 тисяч військових було санкціоновано Джорджем Бушем молодшим для забезпечення безпеки, особливо у Багдаді.
Під час президентської гонки 2008 року виведення військ з Іраку стало головною обіцянкою Барака Обами. І з його приходом у Білий дім у січні 2009 року кількість американських військовослужбовців в Іраку стала поступово скорочуватися.
Бойові частини армії США були виведені з Іраку у серпні 2010 року, проте у країні залишалося 50 тисяч службовців військового персоналу, які забезпечували безпеку перехідного періоду.
Чисельність британських військ в Іраку досягала 46 тисяч чоловік: максимум припав на початкову стадію кампанії. З кожним роком ця цифра скорочувалася, досягнувши 4100 чоловік до травня 2009 року, коли Великобританія оголосила про виведення своєї армії із зони конфлікту.

Військово-морські сили Британії продовжували брати участь у підготовці іракських ВМС до травня 2011 року. Зараз британська присутність в Іраку обмежується 44 військовослужбовцями, які беруть участь у підготовці іракської армії.

Згідно з останніми даними міністерства оборони США, від початку операції Іракська Свобода 19 березня 2003 американці втратили вбитими 4487 військовослужбовців.
До 31 серпня 2010 року, коли були виведені останні бойові з'єднання армії США, був убитий 4421 військовий.
Із них 3492 людини загинули у бойових зіткненнях, у яких також було поранено майже 32 тисячі солдатів та офіцерів.

З тих пір під час операції, названої Новий Світанок, загинуло 66 військових: 38 із них - у бойових діях. З 1 вересня 2010 року в Іраку було поранено 305 американців.
Великобританія втратила вбитими 179 військовослужбовців, 136 із них загинули під час бойових зіткнень.
Згідно з деякими даними, інші країни коаліції втратили вбитими 139 чоловік.

Точна кількість загиблих цивільних осіб, які працювали в Іраку за контрактом, точно невідома. Деякі джерела говорять про 467 загиблих іноземців-контрактників.
Якщо кількість жертв у рядах коаліційних сил добре задокументована, втрати серед мирного населення та повстанців складно підрахувати через відсутність надійних офіційних джерел. Усі розрахунки і викладки про іракські жертви викликають бурхливі суперечки.
Неурядова організація Iraq Body Count (IBC), звірила цифри про втрати серед мирного населення, що з'являлися у пресі, з даними з моргів. Згідно з її розрахунками до липня 2010 року кількість жертв серед мирного населення коливалася між 97 461 і 106 348.
Найкривавішим періодом для мирного населення Іраку був початок вторгнення у березні 2003 року. За даними IBC, у цей час було втрачено 3977 життів простих іракців. Ще 3437 чоловік загинули у квітні 2003 року.

IBC пояснює різницю у своїх даних про іракські втрати розбіжностями у репортажах ЗМІ та неясністю, чи були вони мирними громадянами або комбатантами.
Інші звіти і дослідження демонструють ще більші розбіжності.
Так, дослідження, проведене за підтримки ООН, стверджує, що в період із березня 2003 року по червень 2006 року насильницькою смертю померли 151 тис. чоловік.
Відомий медичний журнал Lancet опублікував дані, згідно з якими у зв'язку з військовими діями померло 654 тис. чоловік.
Дані двох останніх згаданих досліджень не поділяють іракські жертви на комбатантів і мирних громадян.
Фінансова складова конфлікту також не має точної оцінки.

Дослідницька Служба Конгресу США вважає, що до кінця 2011 фінансового року витрати Сполучених Штатів на війну в Іраку складуть 802 млрд. доларів, 747,6 млрд. доларів із цих коштів вже освоєно.

Проте лауреат Нобелівської премії економіст Джозеф Стігліц та Лінда Білмз із Гарвардського університету вважають, що, враховуючи ефект війни на економіку США, її реальна ціна становить близько 3 трильйонів доларів.
Витрати Великобританії частково покривалися з резервного фонду казначейства понад звичайне фінансування міністерства оборони.
Офіційні дані, опубліковані у червні 2010 року британським урядом, кажуть про витрати на рівні 14,32 млрд. доларів. Велика частина цих коштів витрачена на військові потреби, а 861 млн. доларів направлений у вигляді допомоги Іраку.

Насильство на релігійному чи національному ґрунті під час конфлікту посилилося в Іраку з початку 2005 року.
Особливо зросла кількість зіткнень між сунітами та шиїтами у лютому 2006 року, коли була зруйнована одна з шиїтських святинь. Ті події мали дуже значні наслідки для багатьох іракських родин, які внаслідок загострення міжрелігійних протиріч були змушені покинути свої домівки й переїхати в інші райони Іраку або зовсім емігрувати із країни.

За оцінкою Міжнародної організації з міграції (МОМ), у період між 2006 та 2010 роками свої домівки залишили 1,6 млн. іракців (близько 5,5% населення). 400 тисяч із них змогли повернутися до середини 2010 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ