неділю, 11 вересня 2011 р.

Що зробила Польща за останні 20 років і чого не зробили ми.

Наприкінці 80-х років поляки приїжджають до Львова і купують львівські телевізори «Патріот». У 1989 році до влади приходить партія «Солідарність» - до сих пір ця назва викликає теплі почуття у поляків, як то було б, наприклад, в нас на «Помаранчеву революцію», якби все насправді вийшло як хотілося. В тому ж році – ряд адміністративно-правових реформ.  В результаті сьогодні Польща – лідер у Європі за фінансовою незалежністю – її сукупний борг становить менше 60% ВВП. Польща вступила до ЄС і зберегла свою національну ідею.

У 2007 році В. Ющенко заявив, що кількість міліардерів в Україні більша всіх разом узятих в Європі.  В нас є певна група людей, котра в своїх руках контролює 70% експорту. А економіка Польщі базується на малому та середньому бізнесі, який дотується владними структурами (а ті, в свою чергу – ЄС!). Вельми заможних людей в Польщі мало, та, якщо вони є, їх немає у владі.
Вашій увазі хочу представити дані, отримані мною від Малопольського агенства підтримки регіонального розвитку, який я відвідала в Кракові:
Польща (статистика на кінець 2010 року):
  • Населення – 38 млн.
  • Площа – 312 тис. км.2
  • Приріст ВНП – 3,8%
1989 р. – початок будівництва економіки вільного ринку.
1990 початок приватизації держпідприємств.
1999 – Член НАТО(За Квасневського)
2004 – Член ЄС (За Квасненвського)
1997 – Прийняття Конституції РП (Перша асоціація в мене: Речі Посполитої. В Польщі майже скрізь фігурує ця назва. Як на меморіальних табличках, так і в розмовах. Поляки цінують історію, особливо історію цієї могутньої держави).
Малопольська (Область, центром якої є Краків):
  • Популяція – 3,2 млн. (8,6 % населення Польщі)
  • Площа – 15 108 км.2
  • Середня зарплата – 750 євро
  • Кількість підприємств -300 тис. (з них – майже 4 тис. – з іноземним капіталом)  
Торгові оберти Малопольського регіону з Україною:
  • Експорт –163 млн. євро
  • Імпорт – 43,2 млн. євро
Яка заслуга в цьому Малопольського агенства регіонального розвитку? (Засноване в 1993 році як акціонерне товариство  з метою ревіталізації деградуючих промислових територій):
Проект «Стань Малопольським підприємцем» -
  • Надання 40 тис. Польських злотих на відкриття фірми.(в гривні – множити на 3)
  • Надання щомісячно по 800 злотих на покриття господарських витрат.
  • Безкоштовний консалтинг та навчання.
  • За даними за рік створено 580 фірм, на загальну суму дотацій 1, 110млрд злотих (!!!!).
Я привела один з багатьох прикладів, чудово ілюструючих, як стрімко Польща йде попереду нас. Крім того, зараз в Польщі створена мережа органів міського самоврядування, так званих територіальних громад, що розвивають  свої регіони, періодично підпитуючись фінансами від ЄС.
Народні обранці територіальних громад не мають права на власний бізнес і на присвоєння коштів ЄС до свого банківського рахунку. Впевнена, що це не виключає можливість якихось певних махінацій, проте, якщо виявляється, що чиновик має бізнес чи взяв хабара, він ВТРАЧАЄ своє місце. Якщо організація використала кошти не за домовленістю ЄС – вона БІЛЬШЕ ЇХ НЕ ОТРИМУЄ.  Можливо, саме завдяки такій політиці, дороги в Польщі – це дороги, а не щось схоже на наш сором, зарплати і ціни на продукти такі, щоб людина мала змогу витрачати на їжу 7% свого місячного прибутку, а не 60, мери міст не зникають на півроку з ізраїльськими паспортами, і замість таксопарків зростає кількість велопарковок та велодоріжок (ними Краків весь майорить).
Справа в загальній культурі, ментальності, відповідальності за себе, свої вчинки та їх вплив на громаду. І вже потім йдуть гроші від ЄС. Бо якби не відповідальність – ці капітали б зникали десь на тих невидимих кордонах (Їдеш по ЄС, і бачиш одні лиш невидимі кордони. З Польщі до Чехії, якз  Дніпропетровська до Нікополя: проїжджаєш табличку – і ти вже за кордоном).
Що ж, завершу початком. Наприкінці 80-х років поляки приїжджають до Львова і купують львівські телевізори «Патріот». В 2011 – українці контрабандою продають в Польщі сигарети і алкоголь, щоби вижити.  
Спеціально з Польщі, Онука Чучупаки.

2 коментарі:

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ