пʼятницю, 9 грудня 2011 р.

Дніпропетровець відсудив у правоохоронців гроші – через незаконне затримання

Дніпропетровець Володимир Заїченко відсудив у правоохоронців 10 тисяч гривень за незаконне затримання. Про це повідомив голова комітету з прав людини Громадської ради при облдержадміністрації, правозахисник Василь Сухов.


У липні 2010 року Заїченка затримали працівники міліції біля його власного будинку і склали щодо нього протокол про адмінправопорушення. Того ж дня його було заарештовано на 15 діб.

Заїченко не погодився із затриманням і подав скаргу до Жовтневого райсуду «у зв’язку з протиправними діями працівників правоохоронних органів», поскаржившись на заподіяння фізичної та моральної шкоди, приниження честі та гідності.

Позивач вимагав від правоохоронців 500 тисяч гривень компенсації. Суд присудив виплатити йому 10 тисяч гривень. За словами правозахисника Василя Сухова, це перший такий випадок на Дніпропетровщині за останні роки.

Володимир Заїченко майже півтора десятиліття судиться з різними владними інстанціями щодо порушення прав людини. За час судових поневірянь чоловік назбирав найбільшу в Україні колекцію судових рішень та ухвал.

За даними Української Гельсінської спілки з прав людини, невмотивовані арешти – поширена українська практика. Кримінальний Кодекс України містить статтю «Завідомо незаконні затримання, привід або арешт», за якою завідомо незаконне затримання може каратись ув’язненням на 3 роки.


Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ