четвер, 29 грудня 2011 р.

Похорони Кім Чен Іра: колективний плач (ВІДЕО та ФОТО)





 Північна Корея проводить дводенну церемонію похорону свого покійного лідера Кім Чен Іра.

Державне телебачення показує десятки тисяч присутніх на похороні, котрі проливають сльози, проводжаючи катафалк з Кімом з непокритими головами під мокрим снігом і дощем. Міжнародні спостерігачі вважають, що Північна Корея й надалі пропагує такими показовими кадрами свій імідж закритої й незрозумілої для світу країни. 
Тисячі людей, що масово ллють сльози і кричать від горя на вулицях Пхеньяна цієї середи, таким чином громадяни Північної Кореї прощаються з їхнім «Дорогим Вождем» Кім Чен Іром, з непокритими головами, незважаючи на туман, мокрий сніг та дощ.

Померлий від сердечного нападу 17 грудня 69-річний Кім Чен Ір очолив державу твердою рукою, приймаючи політичну естафету від свого не менш суворого батька – Кім Ір Сена, що помер у 1994 році.

Телебачення в Пхеньяні показало у середу похоронну процесію з лімузинами, серед яких один – з величезною фотографією Кім Чен Іра, і масою репортерів, телекамер. Нескінченні ланцюги вояків з похиленими непокритими головами під падаючим снігом. Жодної іноземної делегації.
​​
Один із неназваних північнокорейських вояків передав державному телебаченню з площі імені Кім Ір Сена столиці емоції людей: «Сніг падає без кінця, як сльози. Як же небо не буде плакати, коли ми втратили нашого командира, котрий був великою людиною з неба? Смерть відокремила від нас нашого генерала, тому люди, гори, небо, всі пукають криваві сльози. Дорогий наш великий командире!»

Катафалк з тілом померлого Кім Чен Іра супроводжує зі сльозами його молодший син Кім Чен Ин, якого обрано політичним спадкоємцем батька. Також з молодшим Кімом йдуть поряд – його один з його дядьків, ключова постать у переході влади, і командувач збройних сил. Народ плаче і криками проводжає померлого вождя: «Батьку, батьку!».

Завершальні похоронні церемонії очікуються в Пхеньяні та в 24-мільйонній Північній Кореї у четвер опівдні
​​
Світ  занепокоєно спостерігає за подіями у ядерній Північній Кореї, країною з півторамільйонною армією і голодним населення. Тоді, як її вожді обіцяли перетворити державу у «сильну й процвітаючу». Середня смертність «помолодшала» в північній Корея від часів «великого» Кім Ір Сена на понад 3 роки. Більшість населення бідує, є постійна загроза масового голоду.

Експерти з Південною Кореї наголошують сьогодні, що плач людей на вулицях Пхеньяна є справжнім, бо за корейською традицією, плач, емоції скорботи, на будь-якому похороні є центральними для цієї культури.

Публічна туга і сльози на похоронах в корейців є ознакою ввічливості і демонструють єдність родини й суспільства.

Та все ж і в сусідній Південній Кореї розцінили публічну демонстрацію туги у Пхеньяні, як занадто «істеричну й божевільну», що не можна повністю списувати на корейську культуру, а, скоріше, визнати за явну ознаку тоталітаризму й закритості країни.

Експерти з Сеула також наголошують, що в умовах страшної, репресивної і закритої системи у Північній Кореї, люди вважають за краще «показати публічно їхню лояльність і скорботу», щоб таким чином уникнути можливих репресій та переслідувань.
​​

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ