четвер, 8 серпня 2013 р.

Чи знищать Монастирський острів в Дніпропетровську?

 Сьогодні, 8 серпня, в парку була зафіксована масова вирубка дерев.  Для підготовки будівельного майданчика для об'єкту під назвою "Водоспад ревучий", проти будівництва якого неодноразово виступала міська громадськість, архітектори, мистецтвознавці та етнографи.

Вся націоналістична спілка країни знає про конфлікти та суперечки, що точаться в Києві з приводу надто ласої столичної землі. Це і протистояння Павличенків судовому беззаконню, і знущання над вчителем Ніною Москаленко, в якої хочуть відібрати хатинку, і гучний штурм незаконної забудівлі на Троєщині, останні (поки що) акорди відлунали сьогодні зранку. І раптом з’явилася чутка про те, що такі ж незаконні забудівлі та вирубування зелених паркових насаджень можуть спіткати і перлину Дніпра – Монастирський острів.


 На початку квітня активісти «Якщо не ти то хто?» та міський голова дніпропетровського осередку ВО «Свобода» Кирило Дороленко вже були присутніми на громадських слуханнях по землевпорядкуванню, які відбулись на цьому ж острівці. Тоді влада урочисто запевняла зібрання патріотів, екологів та журналістів, що природний баланс острову ніколи не буде порушено. 

  Представник однієї з екологічних організацій Віра Матвієвська, яка спробувала  з'ясувати, на підставі чого виконується чергове"покращення для городян", з'ясувала, що документів на ведення робіт у підрядника немає. Останнє, втім, не завадило вандалам видерти з землі понад 200 пагонів різного віку та залишити одні пні.

  На даний момент в ситуації розбирається міліція, яка зафіксувала складені заяви громадян про протиправні дії. Міський бюджет порожній, але на фонтани і водоспади з обов'язковою вирубкою дерев у парку, який є пам'яткою садово-паркового мистецтва, кошти платників податків є. 


     Як бачимо, влада своє слово не дотримала. Белькочучи і затинаючись перед громадськістю в квітні, бюрократи – чинуші вирішили розпочати акт вандалізму над природою в серпні. Вони так і не змогли відповісти на слуханнях, навіщо плюндрувати таку прекрасну місцину штучним водоспадом, і чи є сенс влаштовувати його поблизу найбільшої водної артерії України. Не змогли вони відповісти і на питання, по яким критеріям буде проводитись вибіркова вирубка дерев. Все це змушує схилитись до думки, що не піклування про зовнішній вигляд Монастирського хвилює місцеву владу, а піклування про зовнішній та внутрішній вигляд їх гаманців та банківських рахунків. Що буде далі? Чи захистить громада міста свій скарб від загарбників? Все це залежить від активної громадянської позиції кожного з нас. 

Правий Гном

3 коментарі:

  1. Ну да дремучий лес в котором бухают пьяницы намного лучше водопада.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А торговый центр вместо вашего дома лучше? Если кто-то захочет построить ТЦ, Он будет размышлять примерно так: "Дремучий дом с быдлом явно не лучше моего прекрасного, сеющего добро и прибыль, торгового центра":)))

      Видалити
  2. так з бидлом і треба боротися, а не з природою..

    ВідповістиВидалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ