пʼятницю, 9 серпня 2013 р.

Стислий перебіг подій на Монастирському острові вчора


08.08.2013 року на території парку Шевченко між хрестом та літнім кафе, що знаходиться на схилі Комсомольського острову на місці запланованого владою до Дня міста водоспаду «Дніпро ревучий» відбулася незаконна суцільна вирубка здорових дерев.

На місці подій з активістів були присутні: Лобановський Сергій, Рубаха Юрій, Матвієвська Віра, Сухов Василь, Ангурець Олексій та представники ЗМІ Фоменко Ольга (журналіст газети «Горожанін»), 34 канал і декілька осіб з фотоапаратами з якими не вдалося поспілкуватись.

Інформацію про вирубку дерев дізналися від Лобановського Сергія о 9.30. В 10 -10.30 активісти зібралися на місці подій. На момент приїзду дерева вже були видалені. Біля 7 чоловік займалися подрібненням гілок. Після того як я почала фотографувати пні, один з молодиків з лопатою закидав їх землею. Прийшлося їх відкопувати.

На місце подій був викликаний представник Державної екологічної  інспекції Дніпропетровської області (Скляр Денис Олександрович) проте він  посміхався, дружно розмовляв зі старшим з виконання робіт, а проведенню робіт по знищенню гілок не перешкоджав. Серед наданих йому документів був договір на виконання робіт від 01.08.13 між КП «Міськзеленбуд» та Коршуновим Дмитром Вікторовичем на видалення дерев, Акт обстеження зелених насаджень № 20/1 від 11 червня 2013 року, акти, приписи та листи Держекоінспекції
.

Представником Держекоінспекції не був витребуваний ордер на видалення дерев затверджений рішенням виконкому Дніпропетровської міської ради, а Акт з обстеження зелених насаджень         № 20/1 від 11 червня 2013 року був підписаний Скляром з грубими порушеннями.

  1.  Дерева не були фаутними та сухими
  1.  Були відсутні матеріали інвентаризації зеленого господарства парку Шевченко та картографічні дані (перераховуються та вносяться на карту дерева, будівлі, альтанки, лавки, світильники, інженерні споруди та інше)
  1. Не був розроблений, погоджений та затверджений згідно чинного законодавства проект утримання та реконструкції парку Шевченко, який розробляється дендрологами, біологами, геологами, спеціалістами в галузі охорони культурної спадщини та іншими на період 15-20 років і визначає яким має бути парк в наступні роки.
  1. Був відсутній проект відновлення зелених насаджень на території парку Шевченко.
На момент вирубки дерев був відсутній дозвіл ДАБК на проведення підготовчих будівельних робіт (земляні роботи та роботи по видаленню зелених насаджень) на об’єкті V категорії складності до яких відносяться парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного  значення. (Порушені статті законів можна знайти в листі активістів до Генпрокуратури від 22.07.2013 року).

Не зупинили роботи в парку і представники Жовтневого РОВД які під’їхали на місце подій за викликом ініціативної групи.  Старшина Дудка Максим Ігорович склав протоколи за заявами Сухова та Матвієвської, але заміряти діаметри пнів видалених дерев не стали, хоча повинні були це зробити. Зіслалися вони на відсутність рулетки, на небажання лізти на схил (хоча Матвієвська це зробила), відсутність часу та важливість інших справ. Тобто 4 чоловіка приїздили дарма, бо за їхніми даними в протоколах не можливо буде встановити кількість та якість видалених дерев, а значить і законність вирубки.


Донька підвезла Матвієвській рулетку і вона змогла зафотографувати пні. Працівникам, що знищували гілки, очевидно було дане завдання ВИДАЛИТИ пні, як це сталося свого часу в парку Глоби (при встановленні сходів з площі 80-річчя Дніпропетровської області). Тоді за одну ніч пні видали, а стружку закопали. 



Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ