четвер, 15 серпня 2013 р.

Торговельна війна

14 серпня Російська імперія офіційно оголосила Україні митну війну закривши свої кордони для українського експорту. Федеральна митна служба РФ додала до переліку "ризикових" усіх без винятку українських експортерів.
Федеральна митна служба РФ додала до переліку "ризикових" усіх без винятку українських експортерів. Про це повідомила Федерація роботодавців України (ФРУ).


 Рішення росіян означає повну зупинку українського експорту на невизначений час.
"З 00:00 14 серпня до профілю ризику системи управліннями ризиками Федеральної митної служби РФ до перших чотирьох десятків підприємств, які потрапили туди в липні цього року, було додано всіх без винятку українських експортерів. При цьому заходи запобігання ризикам ще більше посилили. По суті, йдеться про повну зупинку українського експорту на невизначений час, аж до тижнів або навіть місяців", – зазначено в повідомленні ФРУ.

Проблеми в українських експортерів із проходженням митного контролю на митниці РФ тривають уже близько двох тижнів, стверджують у ФРУ. Йдеться про те, що під час перетину кордону транспортні засоби, які перевозять продукцію українських товаровиробників, підлягають безпричинній суцільній перевірці, включаючи розвантаження, перевантаження та завантаження вантажу назад.

Український експорт до Росії у другому півріччі 2013 року прогнозували на рівні близько $ 8,5 млрд. Унаслідок зриву частини контрактів, а також подорожчання і затримки виконання інших експортних угод, за оцінкою ФРУ, втрати України від дій російської сторони можуть становити, залежно від розвитку подій, близько $ 2-2,5 млрд тільки в другому півріччі поточного року.

Аналітики ФРУ припускають, що в разі подальшої ескалації торгової війни з Росією, індекс промислового виробництва України знизиться на 7-8%, а реальний ВВП нашої держави скоротиться на 1,5%.

До складу Федерації роботодавців України входить понад 8500 підприємств, на яких працює близько 5 млн осіб. Підприємства, представлені в ФРУ, виробляють у сукупності майже 70% ВВП України.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ